Flemen
Flemen

Paarden kunnen angst ruiken

Gedrag Opvallend

We hebben allemaal al weleens gehoord dat dieren angst kunnen ruiken. Een studie suggereert dat paarden inderdaad emoties kunnen onderscheiden door de geur van zweet.

Een Italiaanse onderzoeker heeft gekeken of de hartslag van paarden veranderde als reactie op geuren van mensen. En hieruit bleek dat de paarden een andere reactie gaven op ‘angstgeur’ dan op ‘vrolijkheidsgeur’. 

Het doel van het onderzoek was dan ook om een manier te vinden waarop menselijke emoties het gedrag van het paard kunnen beïnvloeden. Met name omdat paarden de neiging krijgen om onvoorspelbaar te reageren wanneer ze gereden worden door een nerveuze ruiter.

Geur van okselzweet

Met steriele pads werd zweet van de oksel van mensen verzameld. Deze mensen bekeken 25 minuten durende video’s die angst of blijheid oproepen.

Voor het onderzoek werden in totaal zeven paarden gebruikt. Eerst stelden de onderzoekers met een hartfilmpje het normale hartritme van de paarden vast. Daarna werden de paarden benaderd door een voor hen onbekend persoon, van wie de handen roken naar de eerder afgenomen angstgeur of vrolijkheidsgeur samples. Ook was er een ‘geurloze’ testsample.

Tijdens het ruiken aan de samples werd een hartfilmpje gemaakt bij de paarden en vervolgens werd dit filmpje geanalyseerd.

Uit de resultaten bleek dat angstgeur een hogere hartslag veroorzaakte, terwijl de vrolijkheidsgeur juist zorgde voor een rustige hartslag.

Deze resultaten laten zien dat de geur van de mens invloed heeft op de fysieke gesteldheid van de paarden.

Startpunt voor vervolgonderzoek

Dit onderzoek is een mooi begin om het soms onvoorspelbare gedrag van paarden in het bijzijn van mensen te begrijpen. Maar natuurlijk is er nog een uitgebreider onderzoek in een meer natuurlijke situatie nodig om meer betrouwbare resultaten te krijgen. Met deze resultaten zouden in de toekomst effectieve strategieën voor verschillende situaties kunnen worden ontwikkeld.  

Bron: Horse & Hound