Nuri nu, Katinka Manders
Nuri nu, Katinka Manders

Katinka Manders werkt op zielsniveau: “Durf in de spiegel van het paard te kijken”

Gedrag Coaching Opvallend

Katinka Manders is graag tussen haar paarden. ‘Even spiegelen’, verbinding maken met de kudde, vertrouwend op haar gevoel. Het helpt haar om de rust in zichzelf te vinden en bij het maken van belangrijke beslissingen.


Sinds tien jaar helpt zij binnen haar bedrijf Nuri.nu andere mensen op basis van systemische paardencoaching met het vinden van hun plek in hun eigen ‘kudde’. In alle rust, zonder strijd. De blokkades van mensen in hun leven zitten vaak op een onbewuste laag, de paarden brengen deze onbewuste blokkades aan het licht.


In de systemische paardencoaching ligt de nadruk op de familiebanden. Dat is je ‘kudde’. Die banden zijn er nu eenmaal, of je dat nu wilt of niet. Sommige patronen worden van generatie op generatie doorgegeven. Bewust of onbewust, zijn er vaak ‘issues’ die op zielsniveau nog hun invloed op je kunnen uitoefenen.De juiste vragen


Dat betekent echter niet dat Katinka bewust in het verleden graaft. “Dat is ook niet nodig. De paarden zijn heel sensitief en voelen heel goed aan hoe iemand in het hier en nu in zijn vel zit, met alles waar hij mee verbonden is. Op basis daarvan, kan ik de juiste vragen stellen. Dat klinkt heel simpel, alsof je een oortje aan een kopje plakt zonder lijm. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Je moet wel verbinding durven maken met je diepere zelf, op zielsniveau.”


Katinka beseft dat dit voor sommige mensen misschien wat zweverig klinkt, en legt uit: “Wij zijn gewend ons hoofd te volgen, ons verstand te gebruiken. Ik probeer mensen ervan te overtuigen om te vertrouwen op het gevoel. Je ziel is de essentie, je lichaam is het voertuig. Met je brein kun je bouwen en creëren, maar vanuit de bezieling ga je terug naar de hartfrequentie. Vanuit liefde voor jezelf en anderen kun je jouw systeem op orde brengen.”


Evenwichtskunst


De balans tussen gevoel en verstand is een stukje evenwichtskunst, waar je van tijd tot tijd aandacht aan moet besteden. Katinka: “Het grappige is dat we wel makkelijk geld uitgeven aan spullen, maar vaak onvoldoende investeren in onszelf. Eigenlijk zou je iedere twee maanden even bij de paarden in de bak moeten stappen om de balans op te maken. Even een pas op de plaats maken en naar de binnenkant kijken. Ook hierin zouden we beter naar paarden moeten kijken. De paarden bewaken continu de balans tussen loyaliteit aan de kudde en goed voor zichzelf zorgen. Dat trouw zijn aan je ware zelf, schiet er bij ons nogal eens bij in.


Het goede nieuws is dat je dat wel kunt leren!” Katinka is al tientallen jaren werkzaam als coach en zou het niet meer zonder de paarden willen doen. “De meerwaarde van het inzetten van paarden in coaching, is gigantisch. Zij hebben geen belangen en hebben het vermogen om te zien wat er zich in het hier en nu afspeelt. Wij kunnen niet zo zuiver voelen als paarden. Mijn paarden groeien daadwerkelijk in hun rol als coach en helpen mijn klanten om hun plek te vinden.”Meer zelfinzicht


De systemische paardencoaching van Nuri.nu vergroot het inzicht in jezelf. Hierdoor raak je je meer bewust van je handelen en leer je beter voor jezelf te zorgen. En dat zorgt er weer voor dat je wijzere keuzes kunt maken. “We zouden paarden meer moeten erkennen in hun grootsheid. Zij laten in hun gedrag, tijdens het rijden maar ook wanneer zij niet lekker in hun vel zitten, van alles zien. Paarden hebben ons veel te vertellen, ze zijn hier om ons te helpen en nemen ons mee naar een nieuw niveau van bewustzijn. Ik zou daarom iedereen willen oproepen om in de spiegel van het paard te durven kijken.”Extra opleiding


Om al het paardenpotentieel te benutten, zouden er veel meer paardencoaches moeten komen. “De wereld zit verlegen om goed opgeleide systemische paardencoaches”, stelt Katinka. In 2022 start zij voor het eerst met een extra opleiding voor paardencoaches die al opgeleid en aan het werk zijn als paardencoach, maar niet onderlegd zijn in het systemisch werken met paarden. Deze extra opleiding geeft kans aan mensen die reeds hun plek hebben ingenomen hierin, maar meer vanuit familiesystemen en zielssystemen willen werken met de paarden. Op dit punt – het werken op zielsniveau – onderscheidt Nuri.nu zich van andere coaching systemen met paarden.


Opleiding tot paardencoach


Katinka kreeg steeds vaker de vraag om haar kennis en kunde te delen met andere coaches, instructeurs en therapeuten. Bestaande specialisten die iets extra’s willen toevoegen aan hun eigen expertise om op die manier uit te groeien tot paardencoach. “De basis voor het beroep tot paardencoach wordt in mijn opleiding tot paardencoach gegeven met de aanvulling ‘learning on the job’. Intervisiedagen zijn een belangrijk element. Inmiddels heb ik de ruimte in een bosrijke omgeving om deze opleiding tot systemisch paardencoach te kunnen faciliteren.”


Na de opleiding tot systemisch paardencoach beschik je over de basiskennis van de systemische wetten. Katinka: “Paarden kunnen niet anders dan vanuit de systemische wetten leven en vooral ook de disbalans in de verschillende ‘systemen’ zichtbaar maken. Het is een theorie over de invloed van voorouders. Over de invloed van de loyaliteit naar familiesystemen. Over dynamieken van schuld en onschuld, maar ook over hoe de ‘energiehuishouding’ binnen een systeem (lees: familie, bedrijf, etc.) wel of niet effectief stroomt.


De systemische wetten worden altijd zichtbaar in de relatie mens en paard. Dit is een stukje rijkdom, dat paarden vanuit zichzelf aan ons geven. We moeten het alleen willen zien. Ik zie het als mijn missie om goede coaches op te leiden en de paarden de erkenning te geven voor wat ze voor ons mensen kunnen betekenen. Paarden hebben zoveel te vertellen!”


Wie is Katinka Manders


Katinka Manders is al jaren erkend paardencoach, vooral voor mensen die kiezen voor persoonlijke groei. Binnen het bedrijfsleven, maar ook voor ruiters, particulieren, slachtoffers van misbruik en kinderen. “Mijn expertise als begeleider van familie- en organisatie opstellingen, natuurgeneeskundig veterinair en paardenvrouw heb ik verweven in mijn onderneming Nuri.nu.


Mijn studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht en mijn functies als facilitair manager binnen Interpolis, vestigingsmanager van Unique uitzendbureau, zijn mijn link naar het bedrijfsleven. Mijn moederschap van vier kinderen en mijn paardenkudde hebben mij echter een diepere wijsheid gebracht dan al mijn banen in het bedrijfsleven. Door bewust te kijken naar hun gedrag en dit te beschouwen als spiegel van mijn eigen gedrag, ben ik enorm gegroeid in mijn periode als huismoeder van vier prachtige kinderen.


Daarnaast hebben studies als veterinaire natuurgeneeskunde, opleiding spirituele therapie en opleiding tot facilitator van familie- en organisatieopstellingen haar gebracht waar ze nu is. Katinka: “Met name diverse opleidingen paardencoaching in Brazilië, hebben me versterkt in deze wijsheid. Vanuit een stevige buitenkant, heb ik in deze fase vooral mijn binnenkant versterkt. Mijzelf minder afhankelijk gemaakt van de omstandigheden.”


“Ik ben me erg bewust geworden van mijn essentie, mijn kern. Wie ben ik echt, wat heb ik te geven als uniek mens. Ik ben in staat om mijn invoelende vermogen te koppelen aan de feedback van de paarden. Inzichten die ontstaan, worden getoetst aan de feedback van de paarden, zij liegen nooit. Ik doe dit door het samenbrengen van systemisch werk, paardentaal en het vermogen om te kunnen voelen wat er in het ‘werkveld’ gebeurt. Dit alles vanuit een versterkende, positieve energie.”“Lichtje.nu, op weg naar zelfliefde”


Katinka heeft al haar ervaringen met de paarden en wijsheden uit het systemisch werk gebundeld in het onlangs uitgekomen boek Lichtje.nu “Ieder levend wezen heeft een ziel: een onzichtbare, onvoorwaardelijke liefdesenergie, authentiek en verbonden met alle andere zielen in het universum. Dit deel in ons mens-zijn hebben we opnieuw te erkennen en te helen. Ik noem dit deel je lichtje, jouw unieke licht wat nodig is om jouw pad te verlichten en je de weg te wijzen”, stelt Katinka.


“Onder al die stof van generaties lang, waarin we deze verbinding vergeten zijn, is jouw lichtje er altijd. De erkenning is de belangrijkste stap, dit is zelfliefde. Daarna mogen we opnieuw naar school, de school voor levenskunst, om stap voor stap ons lichtje weer aan te doen. Het is mijn waarheid geworden, te kijken en te leren van de wijsheid van de paarden. Je hoeft alleen maar jouw plekje in de kudde in te nemen, jouw unieke plekje, met jouw unieke talent. Dan heb je rust, overvloed en vrede in jezelf.”


Wat is systematisch werk?


Systemisch werk is een therapeutische methode die gericht is op familiesystemen. De oorsprong van het systemisch werken, ligt bij de systemische familietherapie van Bert Hellinger. Een familiesysteem is een lotsgemeenschap, die zich over meerdere generaties uitstrekt. Ieder mens is een schakel in de keten van zijn familiesysteem. De diepe band met ons familiesysteem is er één vanuit zielsverbondenheid. Deze band vraagt om respect en erkenning.


De lotsverbondenheid van een familiesysteem werkt het sterkst tussen ouders en kinderen, broers en zussen en tussen partners. Een familiesysteem is voortdurend op zoek naar evenwicht en is verbonden met een universele grondorde. Dit vraagt dat ieder lid werkelijk een eigen plek heeft en die vanuit de eigen positie invult. Niemand mag worden vergeten, buitengesloten of niet erkend. Anders voelt een familielid uit een volgende generatie zich onbewust verantwoordelijk om dit te herstellen. Hij is dan ‘verstrikt’ in zijn systeem en leeft zonder dit te weten, het leven van een ander en kan zo niet werkelijk zichzelf zijn.


Belemmeringen


Systemisch werken heeft tot doel de verborgen belemmeringen zichtbaar te maken, verstrikkingen te openen en de orde te herstellen, zodat de liefde weer kan stromen. Het op diep niveau leren kennen van de eigen plek en de positie die anderen daarin innemen, geeft ruimte voor acceptatie, rust, zingeving en verbinding. Het stroomt pas in iemands leven als je op de juiste plek in je familiesysteem komt te staan. Paarden zijn altijd bezig met ‘plek’. De rangorde moet kloppen. Het is de grote missie van Katinka dat ook wij als mensen op de juiste plek komen te staan.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar het boek en klaar om te werken aan je zelfbewustzijn? Of wil je meer informatie over de opleiding tot systemisch paardencoach? Stuur dan een e-mail naar: info@nuri.nu of bel Katinka op: +31 6 46245251.Tekst: Dorien van Dijk • Fotografie: Silvia Struijk