Afbeelding
Foto: Fleur Louwe

Zo merk je dat je paard zich op zijn gemak voelt

Gedrag Horsemanship

Voelt jouw paard zich echt op zijn gemak tijdens het rijden? Als je goed genoeg luistert zal hij het je duidelijk vertellen, op zijn eigen manier. 

Maar hoe luister je goed genoeg? Horselistening zette zes indicatoren op een rijtje, die je mogelijk kunnen vertellen hoe comfortabel je paard zich voelt.

Briesen

Let goed op het moment dat je paard briest. Wat zijn de omstandigheden? Soms zal je paard briesen tijdens het galopperen, omdat hij dan dieper moet ademhalen en lekker door zijn lijf kan bewegen. Soms volgt er een bries nadat je je paard corrigeert met je hulpen en hem recht richt. Briesen is vaak een teken van ontspanning en gaat gepaard met diep ademhalen.

Kauwen

Hiermee bedoelen we de prettige manier van kauwen: een zachte mond, losgelaten kaak, actieve achterhand en een los gevoel in het lijf van je paard. Je voelt dat zijn hele lijf relaxed aanvoelt. Dit kan gepaard gaan met licht schuimen, het welbekende ‘witte lipstick-mondje’.

Verwar dit niet met overmatig kwijlen door een verkeerde optoming, te strenge hand of onnatuurlijke hoofd-halshouding.

Schwung

Een swingend paard, los bewegend door zijn hele lijf, dat met afdruk, vering en ritme beweegt. Het paard tilt zijn benen energiek op en swingt in het zweefmoment goed met zijn ledematen door naar voren. Alles in een duidelijk en constant ritme. Een paard is hier niet toe in staat als hij niet lekker in zijn vel zit, gespannen is of zich vast zit in zijn lijf.

Ontspannen oortjes

Je kunt veel over een paard vertellen door naar zijn oren te kijken. Als een paard zich lekker voelt tijdens het rijden draagt hij zijn oren losjes en beweeglijk. De oortjes spitsen zich afwisselend op jou en draaien slechts kort ergens anders heen als hij even afgeleid is. Stijve, onbeweeglijke oren kunnen een indicatie zijn voor stijfheid elders in het lichaam.

Lichaamshouding

Je hoort vaak dat de buitenkant van het paard weerspiegelt hoe hij zich vanbinnen voelt. Oogt jouw paard in balans, opwaarts, met een actieve achterhand en een ontspannen bovenlijn? 

Grote kans dat jouw paard zich vanbinnen ook ontspannen voelt. Andersom geldt ook dat paarden met een holle rug, onregelmatige beweging en een strakke en gespannen bovenlijn zich mentaal ook gespannen en gestresst voelen.

Zelfvertrouwen

Over het algemeen is een blij, ontspannen paard ook een paard met zelfvertrouwen. Hij is zich bewust van zijn omgeving en zijn ruiter en beweegt zich zonder aarzelen. Hij heeft een zelfverzekerde houding van ‘Kijk mij eens’ die niet te missen is. 

Zelfvertrouwen kun je niet alleen zien, maar ook voelen. Is jouw paard nog niet zo zelfverzekerd? Wees gerust, hier kun je aan werken. Zodra je paard meer ervaring opdoet en veel positieve associaties krijgt van het samen rijden met jou zul je merken dat hij zich blijer en zelfverzekerder zal gedragen.

 Bron: Horselistening