hoofdfoto2
hoofdfoto2

De Kruising: Fries x Ardenner

Fun Opvallend Rassen

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca.

Bit & Cap neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fries x Ardenner.

De Kruising:
Fries x Ardenner
Naam: Roos
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.58 m
 Kleur: bruin

“Roos is een 15-jarige merrie van 1.58 m hoog. Vroeger was ze een manegepaard. En sinds 6 jaar een eigen paard”, legt Naomi van Leeuwen uit over de kruising van deze week. Naomi is sinds zes jaar de verzorger van Roos, die in het bezit is van Brenda de Wit-Zuidema.


Moeder is Ardenner

“De moeder van Roos was een Ardenner en haar vader een Fries. Roos komt van Manege Bergemo in Heijen. Daar hebben ze meer van zulke bijzondere kruisingen. Daar staan ook nog een paar familieleden van Roos.” Volgens Naomi heeft Roos meer weg van een Ardenner in haar doen en laten. “Ze is lief, lomp en sterk. Als Roos druk wordt of los in de bak mag rennen, komt de Fries in haar naar boven. Dan gaat ze echt showen zoals een Fries doet.”

Karakter van beide rassen

“Ik vind dat haar karakter van allebei wat weg heeft. Roos is echt een vriendelijke reus, ze is op buitenrit echt heel erg werkwillig en kan uren doorgaan. Je kan er een kind van vijf op zetten en ze loopt braaf haar rondje in de bak. Ook kan ze door iedereen gepoetst en gekroeld worden: dat vindt ze allemaal prima, dit is echt de Ardennerkant van haar.”

Recreatiepaard

“Roos is een echte allrounder, maar vooral een recreatiepaard. Vroeger heeft ze ook veulens gehad en heeft ze voor de kar gelopen. Ik denk dat ze dit ook echt heel goed zou doen. Zelf ga ik vaak op lange buitenritten met haar en we zijn aan het trainen voor ons B-debuut in de dressuur. Je kan alles met haar doen, overal probeert ze wel het beste van te maken. Wel is het een echte diva in haar gedrag en ze is een beetje lomp.”

Scherp randje van de Fries

“Het is een heel eerlijk en lief paard maar ze kan wel een scherp randje hebben. Dan komt ook de Fries in haar naar boven. Met Roos kan iedereen wegrijden, maar als je wat meer van haar gaat vragen kan ze nog wel eens moeilijk doen. Als ze iets niet wil, moet je echt haar vertrouwen winnen. Ik verzorg haar nu al zes jaar en het is echt mijn maatje. Roos was vroeger niet de makkelijkste, maar we hebben elkaars vertrouwen gewonnen en samen kunnen we nu alles doen.”

Vind je de kruising Fries x Ardenner een aanrader?

“90% van de tijd vind ik het een super gelukte kruising. Roos is echt een superpaard en wij zijn echt maatjes. Alles wat ik bedenk vindt ze leuk en probeert ze zo goed mogelijk te doen.  Maar er zijn ook wel een paar minpunten. Haar karakter kan soms erg tegenwerken. Ze kan heel heet worden en dan is ze soms ook flink sterk. Maar dit gebeurt vrij weinig. Het is vooral een heel lief, betrouwbaar en werkwillig paard (mits ze het leuk  vindt :)). De verbeterpunten die ik zelf heb, is dat ze wat overbouwd is. Voor de dressuur heeft ze heel haar bouw tegen. Ze heeft een korte hals, breed lichaam en korte benen. Maar dit is echt de Ardennerkant van haar. Door de Fries erin te mixen is ze wel al een stuk smaller gebouwd dan een echte Ardenner.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising?  Stuur dan een mail naar bit-cap@mphorses.nl en wie weet lees je jouw verhaal straks terug op bitmagazine.nl

Bron: Bit & Cap

foto water
portret