69BEAFF5-577A-4B6A-B63B-89B0D28D8862
69BEAFF5-577A-4B6A-B63B-89B0D28D8862

De Kruising: Quarter Horse x Lusitano

Fun Opvallend Rassen Ruiterfitheid

“Mama was Lusitano en werd gekocht door de buurman naast de stoeterij. Die had een Quarter Horse-hengst en die is per ongeluk ontsnapt. Daar is Dublín uit voortgekomen.” Zo, dat is duidelijk uitgelegd door Natasja Helgers-Enters, de eigenaresse van de kruising van vandaag.

De Kruising:
Quarter Horse x Lusitano
Naam: Dublín
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: Bruin

Hoofd van Lusitano

Volgens Natasja kun je goed zien dat er Lusitano in haar paard zit. “Hij heeft een klein beetje een ramsneus. Qua hoofd/halshouding heeft hij het meeste van een Lusitano. Die zijn toch wat opgerichter gebouwd dan een Quarter en zijn bouw is in evenwicht. Hij kan enorm goed verzamelen en hij is heel handig in zijn lijf. Dublín leert heel makkelijk nieuwe oefeningen.”

Snelle van de Quarter

“Dublin is op stal en in de omgang heel rustig en lief. In het werk is hij heel sensibel en snel. Dat sensibele komt van de Lusitano denk ik, en het snelle van de Quarter. Wat hij ook van de Lusitano heeft, is dat hij heel duidelijk is in het aangeven van zijn eigen grenzen. Een Lusitano wil graag voor je werken, zolang je vragen stelt. Als je gaat eisen is het klaar. Zo werkt het ook bij Dublín.

Spierballen

“Vooral de typisch dikke wangen van de Quarter zie je terug en natuurlijk de ‘spierballen’ op de schouders. Qua achterhand is hij dichter bij de Lusitano gebleven, waardoor we een mooi vierkant gebouwd paard hebben. En ja, hij kan heel goed stoppen, maar dan op z’n Spaans, op een fluitsignaal.”

Snuitje

Ik had Dublín al eerder op Yeguada la Perla in Spanje gezien, waar ook mijn Lusitano’s vandaan komen. Hij stond daar maar een beetje en had geen echte taak, maar hij keek zo ontzettend lief uit zijn ogen. En dat snoetje. Met zijn sneb deed hij mij verschrikkelijk denken aan de pony Snuitje van Wendy in de boeken ‘Wendy en Snuitje’, die ik vroeger las. Toen ik een nieuw paard moest gaan zoeken voor mijn coaching werk, dacht ik dan ook meteen aan hem. Ik heb toen contact gezocht met de eigenaresse en ben hem gaan bezoeken om nader kennis te maken. Ik heb drie dagen met hem kunnen kennismaken, werken en rijden en op basis daarvan hebben we hem uiteindelijk gekocht.”

Trainingspaard

“Dublin bleek niet alleen heel mensgericht, ontwapenend en vriendelijk, maar ook nog eens ontzettend getalenteerd en braaf. Perfect dus voor mijn werk als coach, zijn toekomstige inzet als trainingspaard en als super vriendje. Het is de bedoeling, dat ook straks mijn nichtje met hem dressuur gaat rijden. Nu is het eerst belangrijk dat hij weer genoeg spieren krijgt om dat allemaal te doen.”

Speedtrail

“Stiekem denk ik dat hij heel goed zou zijn in Working Equitation. Hij kan namelijk super snel reageren op hulpen en luistert erg goed.  Met name trail en speedtrail zullen zijn ding zijn. We gaan dat komend jaar een paar keer uitproberen en zo vooral proberen om samen heel veel plezier te hebben.”

Minpunten

Uiteraard heeft hij ook minpunten – ieder karakter heeft een keerzijde. Zijn snelle reactievermogen en het feit dat hij zo goed luistert, maken, dat hij altijd ‘aan’ staat in het werk. Hij voelt daardoor niet voor iedereen heel ‘safe’ aan als je erop zit, want hij reageert op iedere bewuste of onbewuste hulp. Gelukkig is hij niet schrikkerig, waardoor hij een fijne werker is.”

Vind je de kruising Quarter Horse x Lusitano een aanrader?

“Deze kruising is super gelukt, ondanks het feit, dat het helemaal niet de bedoeling was. Qua maat is het een perfecte allrounder, hij is functioneel gebouwd en heeft heel bruikbare talenten van beide rassen. Een mensgericht, vriendelijk paard, wat bij uitstek geschikt is voor mensen die heel blij worden van zijn snelle reactievermogen.”