Afbeelding

Dé paardenvakanties als je geen eigen paard hebt

Fun Opvallend Recreatie

Ook zo genoten van het prachtige weer van de afgelopen week? Dan wordt de neiging heel groot om de dagen af te strepen tot het echt zomer is en je je vakantieplannen mag gaan waarmaken. Speciaal voor de mensen die geen eigen paard hebben om de vakantie mee te vieren: de beste ideeën voor paardenvakanties, dichtbij en ver weg.

1. Huifkar tocht in Nederland

Je hoeft niet in het vliegtuig te stappen om een unieke vakantie te hebben. Met paard en wagen op stap gaan is een ontzettend leuke manier om je vakantie door te brengen én het kan gewoon hier in Nederland (bijv. in Drenthe). En maak je niet druk, je krijgt van te voren instructie over het optuigen en mennen!

Vooral als je geen eigen paard hebt, is het een geweldige ervaring om voor één of twee of drie weken met je ‘eigen’ Fjord in de weer te zijn. Tip: als je naast het mennen ook graag wilt rijden, overweeg dan om een tweede Fjord te huren waarmee je naast de huifkar mee kan rijden. (En laat het mennen dan even over aan je vriend, vriendin, vader of moeder.)

2. Pony’s in de New Forest, Engeland

Uitgestrekte weilanden, heuvels en bossen vol met (half)wilde New Forest pony’s (en runderen en schapen). Dat vind je in dit natuurgebied in het zuiden van Engeland. De pony’s lopen er los rond. Rijd er met de auto doorheen, maak een wandeltocht of bewonder de natuur vanaf een paardenrug - alles is mogelijk!

En heb je de New Forest na een week wel gezien? Rijd dan door naar de natuurgebieden Dartmoor en Exmoor in het zuidwesten, waar er - jawel - Dartmoor en Exmoor pony’s rondlopen. Tip: als je in de zomer naar één van deze gebieden gaat, kom je heel veel veulens tegen.

3. Het wilde westen in Canada en de VS

Met een westernhoed op je hoofd rondstruinen op een ranch - is het niet de droom van elk paardenmeisje? In Canada en in de VS zijn volop ranches te vinden waar je vakantie kan vieren. Elke dag lange buitenritten maken door ruig berggebied, ‘s avonds rond het kampvuur zitten en - vooral - heel veel bezig zijn met je paard. Tip: als je een vakantie veel te kort vindt, zoek dan eens naar ‘working ranches’ en ga een paar maanden aan de slag op een ranch.

4. Te paard in Kroatië

Houd je van bergen, indrukwekkende watervallen en mooie stranden? Kies dan voor Kroatië en ontdek samen met je paard de afwisselende natuur van dit land - van de legendarische kust, naar het ruige berggebied, tot de Slavonische laagvlaktes. Er is in Kroatië van alles te doen voor de paardenliefhebber: plan een bezoekje aan de beroemde Lipizzaner fokkerij of maak een waanzinnig mooie tocht te paard door de natuur. Kies bijvoorbeeld voor de Plitvice Trail: een meerdaagse rit die je door de bossen en bergen rondom het beroemde park van de Plitvicemeren leidt.

Tip: als je in augustus gaat, moet je echt naar de Sinjska Alka. Dat is het beroemdste paardenevenement van Kroatië en het laatst overgebleven riddertoernooi in heel Europa. De perfect verzorgde paarden en hun ruiters (alkari) in hun eeuwenoude uitrusting en lans maken het een onvergetelijke ervaring.

5. Rijden en fotograferen in Tunesië

Behoefte aan zon, zee en strand? En wil je wat verder weg op vakantie en écht cultuur snuiven? Dan is Tunesië de plek voor jou. Op het Tunesische eiland Djerba kan je relaxen in de zon, zwemmen en volop van de prachtige paarden genieten.

Tunesië is het land waar het zand opstuift door de hoeven van de vurige Arabische hengsten. De perfecte plek, dus ook, om prachtige foto’s te maken. Pak je kans om een fotoshoot met de paarden te boeken en hang de resultaten overal in huis op. Dan blijf je gegarandeerd in de vakantiestemming tot volgend jaar.

Op welke plekken ben jij allemaal al geweest?

Bron: Bit & Cap