inbound8063598131275550911
inbound8063598131275550911

De Kruising: Gelders paard x Fjord

Fun Opvallend Rassen

“De stal waar ik Finn heb gekocht, Coloured Horses in Oldebroek, selecteert hun paarden op gebruiksvriendelijkheid én met een bijzonder kleurtje. Ze proberen dieren te fokken waar een gemiddelde recreatieruiter mee kan werken, maar waarmee je ook de sport in kunt. De speerpunten in hun fokkerij zijn: klassiek model, kwaliteit, karakter en kleur.” Aan het woord is Wendy Ongena, de eigenaresse van Finn.

De Kruising: Gelders paard x Fjord
Naam: Curly Boy CH, roepnaam Finn
Geslacht: hengst
Stokmaat: nu +/- 1.25 m
 Kleur: Grullo bont

Veel Gelders bloed

“Finn heet eigenlijk Curly Boy CH en is geboren op 15 juni 2019. Zijn kleur is grullo bont. Hij is een kruising tussen een Fjordenmerrie en de goedgekeurde AES-hengst Picasso. De hengst Picasso voert minimaal 75% Gelders of klassiek tuigpaardbloed. In de moederlijn van Picasso vind je verder terug ook weer Gelders bloed. De moeder van Finn is een Fjordenmerrie die als veulen veulenkampioen is geweest en op de merriekeuring een eerste premie heeft behaald. Beide ouderdieren hebben dus de nodige kwaliteit.”


Allround veulen

“Het doel van deze kruising was het fokken van een fijn allround veulen met een braaf en werkwillig karakter, een correct exterieur en een bijzondere kleur en/of bontpatroon. Dit is bij Finn heel goed gelukt, hij heeft het beste van beide ouders meegekregen. Van zijn moeder de wildkleur en de manen. Van zijn vader de prachtig gewelfde hals, het bontpatroon en de ruime gangen. Beide ouders hebben ervoor gezorgd dat hij functioneel en harmonieus in elkaar zit. Hij heeft zeer correct beenwerk, heeft formaat, body en bot, kan makkelijk en ruim bewegen en heeft ook nog eens een prima galop. Daarnaast heeft hij een mooi hoofd met een mooi, groot en warm oog erin.”

Nog hengst

“Voor nu is hij natuurlijk nog lekker hengst, en dit mag hij voorlopig ook blijven. Inmiddels is hij verhuisd van de fokker naar de fokstal waar ik werk. Bij Stal Berkwert te Kübaard waar vooral friezen staan houden ze de jonge dieren lekker in grote groepsboxen vol stro en ze komen veel buiten. Finn valt dus wel op in de zwarte kudde! Hopelijk kunnen we hem heel lang hengst houden…. En dan zien we wel weer verder. Eerst maar lekker groeien. En wie weet als alles goed blijft gaan, lopen er later wel kleine Finn-veulentjes rond. De kans dat een hengst echt een goede wordt, is maar klein.  Maar die kans geef ik hem voorlopig wel. En uiteraard hoop ik dat we later als hij groot en sterk is ook lekker bosritten kunnen maken.”

Vind je de kruising Gelders paard x Fjord een aanrader?

“Ik kan zeggen dat deze kruising naar verwachting erg goed is gelukt, al blijft fokken altijd gokken. En gelukkig heeft iedereen een andere smaak van wat men mooi vindt. Maar Finn is een veulen met een prachtig kleurenpatroon dat hij van zijn vader door heeft gekregen, net als zijn bewegingen. Finn is een veulen dat makkelijk beweegt. En hij heeft een fijn karakter, dit is vast van zijn moeder. Dat is een lekkere nuchtere Fjord en ook Finn is niet zo snel van iets onder de indruk. Een dier dat door zijn bouw later een fijn gebruiksdier kan gaan worden, mooi aan de maat en lekker breed.”

WhatsApp-Image-2020-01-14-at-15.42.52-2
WhatsApp-Image-2020-01-14-at-15.42.54