Poetsen
Poetsen

Tien tips voor een geslaagde fotoshoot

Fun Opvallend

Een goede fotograaf kan je paard mooi uit laten komen op de foto, maar hij maakt van een uit de wei getrokken bospony niet ineens een topmodel. Als je kleine dingen over het hoofd ziet, bijvoorbeeld vieze voeten of een scheve frontriem, kan dat je nog jaren storen. Voormalig groom van Imke Schellekens-Bartels, Danielle Mellink, geeft tips.

1. “Zorg dat je paard helemaal gewassen is en echt schoon. Ik gebruik gewone mensenshampoo om ze te wassen, geen speciale voor paarden”, vertelt Danielle.

2. De dag voor de shoot maak je drie vlechten in zijn staart, die je weer verwerkt in één grote vlecht. Heb je een viespeuk, dan is het gebruik van een staartzak aan te raden. Hoe je de manen vlecht is afhankelijk van de lengte. “Vlecht de manen nat in, zodat het beter blijft zitten.”

3. “Zorg dat je hoofdstel of halster goed gepoetst is.” Vieze spullen kunnen de foto erg verstoren en leiden de aandacht af van het paard.

4. Is je paard helemaal gewassen en schoon? Zorg dan voor de juiste finishing touch. “Ik gebruik altijd babyolie om te neus en ogen te laten glimmen. Smeer olie op de knieën van je paard om zijn benen langer te laten lijken. De olie die op mijn handen blijft zitten smeer ik uit over de oren en kaak.”

5. Gebruik hoefolie voor de hoeven. “Er zijn voor elke kleur speciale lakken op de markt. Zwarte hoeven laten de beweging vaak iets mooier uit komen. Heeft je paard verschillende kleuren hoeven? Beperk je dan tot één kleur. Jij gaat ook niet met twee verschillende schoenen naar buiten…”

6. Er zijn genoeg middeltjes op de markt om je paard te laten glimmen, maar die gebruikt Danielle niet. “Ik gebruik een wollen poetshandschoen, geen speciale sprays omdat de kans bestaat dat de paarden er allergisch voor zijn. Een wollen handschoen is een beetje vet en dat werkt erg goed.”

7. Zorg ook dat - in het geval dat jij ook op de foto komt - jouw kleren schoon zijn. Dat geldt ook voor sjabrakjes, bandages en beenbeschermers. Anders vragen mensen zich nog jaren af wat die vlek op dat canvasdoek aan de muur doet.

8. Naast schoon moeten de kleuren ook bij elkaar passen. “Jij kan een felroze dekje wel leuk vinden staan bij je markeerstiftgele bodywarmer, maar het leidt ongelofelijk af en dat is zonde. Zorg dat het een geheel blijft en kies rustige kleuren. Een fel jasje kan, maar houd dan de rest van jouw outfit en die van je paard rustig.”

9. Zorg er voor dat alles goed vastzit en dat er geen riempjes van je hoofdstel uitsteken als je de foto’s gaat maken. “Ook een scheve neus- of frontriem staat een beetje knullig en zal de foto’s verstoren.”

10. “Neem tijdens de fotoshoot borstels, babydoekjes en babyolie mee. Of een witspray. Dan kun je nog altijd last minute die poepvlek van zijn net gewassen billen poetsen.”

Zelf de fotograaf? Kijk hier voor tips van fotograaf Arnd Bronkhorst.