silhouet
silhouet

Wat we kunnen leren van onze paarden

Fun Opvallend

‘Paarden zijn onze leermeesters’ is een bekende uitspraak. We kunnen heel veel van onze paarden leren. Niet alleen voor in de omgang met paarden, maar ook in ons dagelijkse leven hebben we veel aan de lessen van onze dierbare viervoeters. Hieronder lees je vijf lessen van paarden die we in de hectiek van alledag goed kunnen gebruiken.

1. Geduld hebben

Soms moet je heel erg veel geduld hebben met je paard. Of met jezelf. Een oefening die niet lukt, winstpunten die uitblijven, een blessure die maar niet weggaat. Onze paarden leren ons geduld hebben in allerlei situaties. Tel tot tien, of honderd als het nodig is. Goed werk kost tijd.

2. Doorzetten

Wat daar natuurlijk ook bij komt kijken is doorzetten. We kennen allemaal wel het gevoel dat je geen centimeter vooruit lijkt te komen. Je zet door, omdat je toch graag die prestatie wil neerzetten of omdat je gewoon het allerbeste wilt voor je paard. En wát voelt het goed als je doel bereikt is!

3. Naar jezelf kijken

Paarden zijn spiegels. Ze laten direct zien hoe jij je voelt en beweegt. Wil je de samenwerking met je paard naar een hoger niveau brengen, dan zul je ook naar jezelf moeten kijken. Gaat een oefening niet zo goed? Misschien heb je wel te veel druk op een teugel, heb je te veel spanning in je lijf, of ben je er niet bij met je hoofd. Deze zelfreflectie is ook heel waardevol in onze bezigheden buiten de paarden om.

4. Loslaten

Soms is het goed om de teugels wat te laten vieren, letterlijk en figuurlijk. Als je paard op jouw hulpen doet wat je vraagt, laat je los. De beloning voor je paard is loslaten en ontspanning. Dit kunnen wij in ons dagelijks leven ook wel wat vaker gebruiken. Als je je paard durft los te laten, waarom zou je dat dan voor jezelf ook niet wat vaker doen?

5. Genieten van het moment

Na een lange, drukke dag nog even heerlijk naar je paard. Lekker trainen in de bak of ontspannen tijdens een buitenrit. Wat is er nu fijner dan dat? Paarden zijn meester in leven in het nu. Even je hoofd leegmaken en alle zorgen vergeten. Morgen is er weer een dag.

En jij? Wat leer jij het meest van paarden?