120608482_ABFweb
120608482_ABFweb

4 manieren om geld te verdienen met mest

Fun Opvallend

Maak winst met paardenpoep! Een paard produceert zo’n 22 kilo mest per dag. Al deze kilo’s zwart goud worden klakkeloos op de mesthoop gegooid, maar je kunt er veel meer mee doen.

Maak compost


Composteren gaat gepaard met een aantal kosten en goed beluchten, maar het zou een zinvolle investering kunnen zijn. Tips om zelf compost te maken lees je hier. Goede compost kan aardig wat geld opleveren, dus verzamelen maar die mest!

Zet mest om in energie

Je weet hoe een hoopje verse mest ‘stoomt’ op een frisse ochtend? Die hitte kun je gebruiken om je stal of waterleidingen te verwarmen. Als mest afkoelt, kan het zo’n 48 tot 73 graden hitte afgeven. Die warmte kan via een luchtcirculatie- en leidingsysteem worden opgevangen. Lees hier meer over hoe je dat doet.

Maak er thee van

Voordat je schreeuwend vol walging wegrent: relax, het is thee voor planten. Een Amerikaanse boerin, Annie Haven, leerde van haar grootmoeder hoe ze ‘mest-thee’ moest maken, om zo vruchtbare grond voor planten te krijgen. Nu verkoopt ze gedroogde koeienvlaaien en paardenmest als bodembemesting voor in tuinen. In zeer schattige verpakkingen! Bekijk ze hier. Verwar de zakjes echter niet met je eigen Pickwick-thee.

Een ander soort kunstmest

Namelijk: maak er beeldjes van! Er zijn namelijk echt mensen die deze letterlijke ‘crap’ kopen. Dus de volgende keer dat je paard in zijn waterbak mest (of in je cap!), geef hem dan een schouderklopje. Hij probeert gewoon bij te dragen aan zijn levensonderhoud! Bekijk hier een voorbeeld.

Bron: Horse Nation

TeresaBMooTea1