170327251_ABFweb
170327251_ABFweb

Grote herfstschoonmaak voor je zadelkast

Fun Hanarchement Opvallend

Nu de blaadjes van de bomen beginnen te dwarrelen heb je jouw flesje vliegenspray, eczeemdeken en zomerse zadeldekjes vast niet meer nodig. Het is tijd voor een grote herfstschoonmaak van je zadelkast, zodat er weer genoeg plek is voor die dikke fleecedekens, regenlaarzen en zak winterpenen. Met deze tien tips maak je de inhoud van jouw zadelkast helemaal herfstproof!

1. Zet een vochtvreter in je kast

Een echte Hollandse winter komt natuurlijk met een hele hoop regen en dus - jammer genoeg - ook met klamme spulletjes in je kast! Een vochtvreter neemt alle nattigheid op en voorkomt dat je tuig gaat schimmelen of je fleecedekens muf gaan ruiken. Je kunt zo’n ouderwets blauw met wit doosje in je kast zetten, of je kiest – veel handiger – voor een luchtontvochtiger voor in de auto! Dit is een klein langwerpig zakje met korreltjes die je eindeloos kunt hergebruiken door ‘m in de magnetron op te laten drogen.

2. Sorteer je verzorgingsproducten

In de zomer is de vliegenspray en zonnebrand niet aan te slepen, maar in de winter komen andere hulpmiddeltjes beter van pas. Mok, rainrot en rotstraal zijn typische winterkwaaltjes die je met goede verzorging gelukkig kunt voorkomen of snel kunt genezen. Bewaar alle zomerse verzorgingsproducten in een afsluitbare bak en maak plaats voor je tube mokzalf, antibacteriële scrub en pot hoefvet.

3. Dekenwissel

Eczeem-, zomer- en vliegendekens heb je nu niet meer nodig: wissel ze om voor die warme wollen deken of handige waterafstotende uitrijdeken. Laat je zomerdekens netjes uitwassen of was ze zelf en bewaar ze daarna in een zak of kist met wat silicagel-zakjes op een schoon en droog plekje in je kast of op zolder. Wil je jouw dekens zo klein mogelijk opbergen, bewaar ze dan in een vacuümzak: je weet wel, die dingen van die infomercials op TV.

Fleecedekens en wollen dekens nemen een hoop ruimte in beslag in je kast, je hangt ze daarom het handigste op over een dekenrek- of houder. Er bestaan tegenwoordig zelfs kleine dekenhouders voor drie dekens, die je in kunt klappen wanneer ze niet in gebruik zijn.

4. Trek je regenlaarzen uit het stof

Het is slim om je regenlaarzen weer terug in je zadelkast te zetten: leren laarzen worden niet blij van een modderpoel. Oh, en leg voor de zekerheid ook een paar sokken, een regenjas, warme handschoenen en wat extra handdoeken in je kast: je weet maar nooit!

5. Maak een plekje voor vieze peesbeschermers

In de zomer kun je jouw peesbeschermers gewoon in je poetskist mikken, maar in de winter zijn ze daar vaak te vies voor. Kun je jouw modderige peesbeschermers niet buiten je kast laten drogen? Leg ze dan in een aparte bak of maak een mini-versie van een ouderwetse laarzenstandaard. Zo kunnen je peesbeschermers in of misschien zelfs óp je kast drogen, zodat dat alles gelijk onder de modder zit. Ben je trouwens op zoek naar een handige opbergtip voor je schone beenbeschermers? Hang dan een stoffen schoenenopberger aan de binnenkant van je kast. In ieder vakje past precies een peesbeschermer!

6. Ga na of je voerton nog goed sluit

Niet alleen wij verkiezen de warmte van binnen boven de kou van buiten: ook muisjes komen weer naar binnen. Kijk daarom even na of je voerton nog goed sluit, zodat je muesli niet per ongeluk een muizenbuffet wordt!

Daarnaast kunnen typische zomer-supplementen, zoals elektrolyten, plaats maken voor iets wat je paard de herfst door helpt. Lijnzaadolie verbetert bijvoorbeeld de weerstand van je paard en een schepje fenegriek is goed voor de luchtwegen.

7. Berg je zomerse setjes op

Een tip voor de setjesverslaafden onder ons: berg je meest zomerse setjes ergens anders op. Natuurlijk wil je jouw setjes het liefste állemaal gebruiken, maar geef toe: bordeaux en donkerblauw past toch veel meer bij de winter dan felgeel en fluorescerend roze? Was je zomerse dekjes uit en berg ze ergens anders op: zo houd je meer plek over in je kast.

De winterse dekjes die wél mogen blijven kun je op een plank leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om een broekhanger in je kast te bevestigen. Zo kun je jouw dekjes hangend laten drogen.

8. Haal je reflectoren en lichtjes weer tevoorschijn

Moet je in de schermer met je paard over straat? Tover dan je reflectoren en lichtjes weer tevoorschijn. Denk aan een reflecterend vestje, een lampje aan je stijgbeugel, een reflecterende uitrijdeken en reflecterende bandjes voor om de benen. Klinkt een beetje als een circusoutfit, maar: hoe opvallender, hoe beter!

9. Zet een pot zadelzeep en leervet in je kast

Door het vieze herfstweer wordt het leer van je zadel en hoofdstel er niet beter op. Haal je blok zadelzeep en pot leervet maar weer tevoorschijn. Is je tuig nat geworden door de regen? Hang het dan niet over de verwarming om te drogen (want daar gaat het van scheuren), maar maak het schoon met een beetje zadelzeep en demp je tuig daarna af met een handdoek. Laat het leer eerst drogen voordat je het invet: zo voorkom je dat het leer gaat schimmelen.

10. Tijd om te shoppen!

Is je kast aan de kant? Op naar de ruitersportzaak om ‘m weer aan te vullen! Het herfstachtige weer is het ultieme excuus om te gaan shoppen! Door die tips hierboven staan er vast al wat items voor op je lijstje: denk aan paar warme winterhandschoenen, een set springschoenen voor je frisse paard, een fles lijnzaadolie voor de weerstand, die nieuwe pot leervet, dat opbergrek voor je klamme dekjes, dat leuke bordeauxrode zadeldekje...

Bron: Bit & Cap