Uitmesten
Uitmesten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De voor- en nadelen van je paard aan huis hebben

Fun Opvallend

Je paard aan huis hebben is voor veel mensen een grote droom. Toch wordt er ook vaak terugverlangd naar die ‘goede oude pensionstalperiode’. Wat zijn belangrijke voor- en nadelen van je paard aan huis hebben staan?

De voordelen

 1. Je hebt je paard altijd bij je in de buurt Het is natuurlijk heel erg fijn om je paard veel om je heen te hebben. Bijkomend voordeel is dat je je paard ook op drukke dagen ziet.
 2. Je kunt even gaan rijden of wat anders gaan doen Hoe fijn is dat! Je kunt ook even tussendoor longeren, poetsen, of een half uurtje rijden. Als je naar een stal toe moet ben je toch vaak meer tijd kwijt. Je hoeft veel minder te plannen.
 3. Je kunt de verzorging, stalling en voeding helemaal afstemmen op je paard Op een pensionstal krijgen de paarden meestal allemaal dezelfde voeding, verzorging en stalling en heb je vaak minder invloed op wat er gebeurt. Als je je paard aan huis hebt, kun je dit helemaal afstemmen op je paard.
 4. Je krijgt een betere band met je paard Soms lijkt het wel of je paard blijer is om de stalhouder te zien dan om jou te zien. Als je alles zelf doet en veel vaker naar je paard toe kan, heb je veel meer contact met elkaar en wordt jullie band sterker.
 5. Je leert je paard veel beter kennen Door de verzorging zelf te doen leer je je paard veel beter kennen. Je ziet direct hoe hij reageert op voer, waar hij stress van krijgt en met wie hij vriendjes is. Dit is heel waardevol om je paard gezond en gelukkig te houden.
 6. Het scheelt je veel tijd als je paard geblesseerd is Blessures zijn natuurlijk nooit leuk, maar als je paard op een andere locatie staat kan het een behoorlijke uitdaging zijn om meerdere keren per dag naar stal te gaan. Het scheelt je veel (reis)tijd als je paard aan huis staat.

De nadelen

 1. Er gaat veel meer tijd zitten in uitmesten, onderhoud en weidebeheer dan je denkt Dit betekent dat, behalve als je meer tijd voor je paard vrijmaakt, je minder tijd hebt om te rijden. Als je paard op een pensionstal staat hoef je hier geen tijd aan te besteden.
 2. Je moet altijd een oppas regelen als je weggaat Als jij lekker in de stad op een terrasje zit moet je paard ook gewoon eten. Als je paard aan huis staat moet je hier altijd rekening mee houden. En als je op vakantie bent heb je een oppas nodig die het ook leuk vindt om uit te mesten.
 3. Je moet ineens nadenken over zaken als voer inkopen, hooileveranciers en mest afvoeren Het vinden van een echt goede hooileverancier is nog niet zo makkelijk, helemaal als je een relatief kleine hoeveelheid nodig hebt. En wat doe je met de mest? Huur je een container, laat je beton storten of doe je het in een aanhanger?
 4. Het is niet makkelijk te combineren met een drukke baan of kinderen Alles zelf doen kost veel tijd. Als je een drukke baan of kinderen hebt, betekent dit dat je vaak ’s ochtends heel vroeg en ’s avonds laat je paarden nog moet verzorgen. Ook als je het druk hebt gaat de verzorging van je paard altijd door.
 5. Je hebt minder sociale contacten Gezellig samen een drankje doen in de kantine, met een groepje een buitenrit maken of gewoon even een babbeltje maken. Dit is er vaak niet meer bij als je je paard aan huis hebt.
 6. Ook je paard aan huis kost veel geld Misschien ben je in per maand wel iets goedkoper uit, maar je moet nu geld uitgeven aan je wei, afrastering, rijbak, kruiwagens, mestvorken en ga zo maar door.Heb jij je paard aan huis staan of op een pensionstal? Wat zijn voor jou belangrijke voor- en nadelen? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!