instructie
instructie

De zeven typen instructeurs

Fun Opvallend

Net zoals je verschillende typen paarden zijn, zijn er ook veel verschillende typen instructeurs. De een laat je een uur lang doorzitten, met als gevolg brandende blaren op je billen, de ander geeft je de indruk dat je het allemaal al kan en je met twee vingers in je neus naar het Z rijdt. Welk type is jouw instructeur?


De motivator

Deze instructeur maakt dat je zonder beugels een heel parcours aflegt. Hij of zij is een fantastische ruiter en geeft je - of wel luid aanmoedigend of heel rustig - het gevoel alsof je iets groots kunt bereiken. Ook al kun je amper doorzitten.

De instructeur die werkelijk geen idee heeft

Dit type kan tientallen pupillen hebben die in de prijzen vallen tijdens wedstrijden, een wedstrijdstal vol met toppaarden en een aanhang van fans. Maar zodra je na een paar jaar terecht komt bij een andere instructeur, ontdek je gaten in je educatie en zul je zowat opnieuw moeten leren rijden.

De instructeur die wel een idee heeft maar het niet kan uitleggen

Deze persoon kan een wilde Mustang laten rijden als een Ferrari. Helaas voor ons komt het aangeboren talent om het beste uit paarden te halen niet altijd met een instructievaardigheid voor mensen. Dikke kans dat je gefrustreerd raakt en je afvraagt waarom jíj je paard niet kunt rijden. Tien jaar later legt iemand je uit dat je je hakken niet uit moet drukken voor het mooie plaatje en kun je ineens je benen wel goed gebruiken. Hmm, vreemd...

De mentor

Deze instructeur geeft meer dan hij krijgt. Hij of zij neemt je paard mee met de trailer om gekke dingen te doen, laat je ritten maken op zijn of haar paarden en schenkt je zijn of haar favoriete opleidingsboeken en video’s. Als je het geluk hebt een instructeur als deze tegen te komen, zul je alle bijzondere dingen die hij of zij voor je deed in ieder geval nooit meer vergeten.

De clinicus

Je ziet deze instructeur niet vaak, maar als je hem ziet ga je met grote stappen vooruit. Hij of zij zal je op een creatieve manier uitdagen en laat je dingen doen die je nooit voor mogelijk had gehouden.

De stem van bovenaf

Deze instructeur is misschien niet eens een instructeur. Het kan een boek, blog, of iets dat je in een show als Cavalia ziet, zijn. Ongeacht de bron, ga je elke keer terug op zoek naar inspiratie en kennis, telkens weer iets nieuws lerend.

De magische eenhoorn

Deze persoon is ongrijpbaar en zeldzaam, maar ze bestaan en combineren alles wat je wilt in een instructeur en mens in het algemeen. Hij of zij is deskundig, inspirerend, en weet hoe hij met je moet communiceren op een manier die je begrijpt. Door de jaren heen is jullie relatie veranderd in een vriendschap en hij of zij staat altijd voor je klaar.

Welk type is jouw instructeur?

Bron: Horsenation