Don Soberano Karin Retera
Don Soberano Karin Retera

Trainingsopbouw van Don Soberano

Nieuws

De vorige keer heb ik verteld dat ik, samen met José Filipe Guerrero Santos, een project ben opgestart waarin de Lusitano Don Soberano de hoofdrol speelt.


Ons gezamenlijke doel is om hem op te leiden tot het hoogste niveau in de dressuursport, de Grand Prix. Filipe wil graag dat dit in Nederland gebeurt en ik vind het een interessante uitdaging om eens een dressuurpaard op te leiden dat over andere eigenschappen beschikt dan onze rijpaarden. Don Soberano is geboren om te verzamelen. Hij beschikt over het natuurlijke vermogen om oefeningen uit te voeren die doorgaans voor onze paarden heel moeilijk zijn. Maar er zijn andere dingen die voor hem weer minder gemakkelijk zijn.

[caption id=”attachment_858” align=”alignleft” width=”300”] Karin met Don Soberano tijdens Horse Event[/caption]

We hebben Don Soberano inmiddels ruim drie maanden op stal. Eigenlijk zijn we de laatste maand pas een beetje gericht met hem aan het werk gegaan. Hij had veel tijd nodig om te acclimatiseren. Hij verloor veel gewicht tijdens de reis en at in het begin ook niet goed. In juli was hij flink ziek en ik denk dat dat ook te maken heeft gehad met verminderde weerstand door de stress van het langdurige transport naar Nederland.

Inmiddels voelt hij zich goed thuis en is hij gewend aan het voer. Don Soberano groeit goed en is fris en vrolijk in het werk. Hij heeft een gezonde belangstelling voor de merries, maar weet zich goed te gedragen. We trainen hem gewoon samen met de andere paarden en hij maakt ook iedere week een buitenritje in de groep. In het begin had hij nog niet veel conditie en reden we hem maar een kwartiertje tot twintig minuten per dag. Inmiddels kan hij een halfuur werk aan en trainen we hem vijf keer per week. Daarnaast komt hij iedere dag in de paddock om even lekker te rollen en uit te bokken. In mijn volgende blog vertel ik je hoe wij de training van Don Soberano aanpakken.