karin retera
karin retera

Afwisselende training voor Don Soberano

Nieuws

Don Soberano heeft inmiddels een goede conditie opgebouwd en kan nu zonder problemen een dagelijkse training aan van ruim een half uur. Wij werken onze paarden veel in de galop en allemaal maken ze minstens één keer per week een buitenritje.


De paarden mogen dan full speed over de bospaden galopperen. Ik ben namelijk van mening dat de galop en de stap voor een paard vanzelfsprekender zijn dan de draf. In de vrije natuur zie je een paard ook vrijwel alleen stappen en galopperen. Galoptraining maakt een paard sterker en draagt bij aan de ontwikkeling van de balans. Blessures ontstaan vrijwel nooit in galop. Draftraining daarentegen, en dan met name het eindeloze herhalen van zijgangen en verruimingen, betekent een regelrechte aanslag op de kwetsbare pezen en banden.

Don Soberano begint het spelletje goed te begrijpen. We zijn inmiddels zover dat we goede tempocontrole hebben in de galop. Ook de contragalop is inmiddels goed bevestigd en we kunnen, zonder de sprong te verliezen, wat overgangen rijden en schakelen. Ook de aanleuning wordt geleidelijk aan stabieler. Aanvankelijk was Don Soberano erg wisselend in de hoofd/hals houding en wilde hij het bit niet steeds aannemen. We lossen dit op door hem consequent een heel stille verbinding met de ruiterhand aan te bieden. Ik maak me nog niet heel druk over de houding waar hij dan in loopt. Zolang hij maar in die stille verbinding wil blijven.

Een paar dagen geleden vond ik hem erg fijn lopen en vroeg ik aan Nikki, een van mijn stalamazones, om eens een galopwisseltje te proberen. Zonder problemen sprong Don Soberano zowel links als rechts een perfecte wissel. Wij doen nooit heel moeilijke dingen om een paard iets te leren. Simpele vraagjes stellen op het goede moment en met de goede voorwaarden vooraf. Dan is africhten niet moeilijk. In mijn volgende blog zal ik nog wat meer vertellen over mijn trainingsfilosofie en hoe we die toepassen om Don Soberano op een fijne en ontspannen manier op te leiden.