karin retera
karin retera

Gouden medaille voor Don Soberano

Nieuws
Het gaat goed met Don Soberano. Hij pakt het werk lekker op en heeft er iedere dag opnieuw zin in. Voor ons is het fijn om met een paard te werken dat er plezier aan beleeft. Dressuur is nou niet direct een bezigheid waar een paard van nature zich mee bezighoudt. Het is iets wat wij mensen bedacht hebben. Ik zie dressuurrijden daarom graag als een vraag- en antwoordspel tussen ruiter en paard, waarbij het voor ons de uitdaging is om de vraag zodanig te stellen dat het paard geprikkeld wordt om het goede antwoord te geven. Ik heb inmiddels wel ervaren dat je een paard heel snel iets kunt aanleren als je steeds opnieuw, heel consequent, dezelfde eenduidige en simpele hulp geeft. En bij de goede respons meteen beloont.

Don Soberano is heel gevoelig voor deze aanpak. Hij is natuurlijk hengst en vaak snel afgeleid. Hij daagt je ook graag eerst even uit door niet te doen wat je vraagt en draait dan weg voor de hulp. Maar als we steeds opnieuw herhalen, geeft hij vanzelf een keer het goede antwoord. En zo werken we stapje voor stapje verder met hem.

[caption id=”attachment_1102” align=”alignleft” width=”300”] Amazone Madelon met Don Soberano[/caption]

Don Soberano is inmiddels ook al een paar keer mee op stap geweest. Zo moest hij zich presenteren voor de hengstenkeuringscommissie voor zijn deklicentie en nam ik hem mee naar Horse Event, waar hij een keertje meeliep in een van mijn clinics. Voor zijn goedkeuring voor het Lusitanostamboek moest hij zich onder het zadel laten zien. Hij vond het vreselijk spannend, maar deed geweldig zijn best. Het resultaat was een megahoge score voor zijn basisgangen, een gouden medaille, de prijs voor het best bewegende paard van de dag en de titel ‘recommended stallion’! Filipe en zijn vrouw kwamen er speciaal voor naar Nederland, en dat bleek dus niet voor niets.

In mijn volgende blog zal ik vertellen hoever we gevorderd zijn met de opleiding van Don Soberano en hoe zijn dagelijkse training eruitziet.

 
Madelon met Don Soberano schimmel Karin Retera