karin retera
karin retera

Hulpen doseren en controleren

Nieuws

Africhten is een consequent gespeeld vraag- en antwoordspel tussen jou en je paard. Wanneer jij niet steeds op dezelfde manier jouw vraag aan hem stelt, hoe kun je dan verwachten dat hij snapt welk antwoord hij moet geven?


Om consequent te kunnen zijn moet je in eerste plaats veel controle hebben over je eigen lichaam. En dat is vaak al moeilijk genoeg. Je moet je heel bewust zijn van wat je zelf allemaal aan het doen bent op die paardenrug. Laat bijvoorbeeld niet zomaar je teugel een keer los, of houdt hem juist niet te vast als dat niet de bedoeling is. Kom ook niet in met een been wanneer je op dat moment niks specifieks wilt. Leer dus je hulpen te doseren en te controleren. Dit is heel moeilijk en vooral bij zo’n sensibel beest als Don Soberano. Hij raakt behoorlijk in de war als je je hulpen niet doseert en controleert.

Don Soberano is nu zover dat hij alle oefeningen van het Z2 netjes beheerst. Nu moet alles nog aan elkaar gereden kunnen worden. Proefgericht gaan trainen dus. We beginnen met kleine stukjes. Eerst maar eens netjes over de AC-lijn lopen. Daarna wat tempowisselingen en overgangen op de AC-lijn. Ook nu is controle het uitgangspunt. Zo werken we rustig toe naar correct binnenkomen, halthouden en groeten. Ik zeg altijd maar dat het binnenkomen jouw visitekaartje aan de jury is. Als je dat al heel goed doet, dan vang je meteen de aandacht op een positieve manier. Het is ook fijn voor je eigen gemoedsrust als het eerste onderdeel van de proef al goed is gelukt. Dat is mijn ervaring uit de tijd dat ik zelf nog veel wedstrijden reed. Ik merk het ook aan mijn leerlingen. Je zit gewoon meteen wat meer ontspannen in de proef en dan gaat het verder vanzelf.

Er zijn nog wel een paar dingetjes die ik echt wel belangrijk vind: variatie, doseren en vooral altijd maar één ding tegelijk doen. Ik kom er de volgende keer op terug.