Eefje Wentelteefje (5)

Nieuws

Manlief is dol op techniek, dus zodra hij ergens een camera met infrarood-gedoe in de aanbieding ziet, wordt er eentje aangeschaft en in de stal gehangen. Zo kunnen we ook ’s nachts in de gaten houden of alles goed gaat met ons drachtige paard. Ach ja… noem ons gerust neurotisch.


Het beeldscherm staat op m’n nachtkastje. Er is ook geluid bij. Hij snurkt natuurlijk overal doorheen, maar ik doe bijna geen oog dicht. Iedere keer als een van de paarden een geluidje maakt, ben ik wakker. En geloof me, paarden maken ’s nachts veel geluidjes.

Dus na bijna 11 maanden hangen de wallen zo’n beetje op m’n kin. Na weer zo’n onrustige nacht word ik wakker met het sterke voorgevoel dat vandaag het veulen wordt geboren. Ik heb gedroomd dat er ‘kegeltjes’ aan de tepels van m’n merrie hangen.

Als ik in de stal kom blijkt het ook écht zo te zijn. Er hangen kleine druppeltjes aan haar tepels. Maar het is een week voor de uitgerekende bevallingsdatum. Ik bel de man die er verstand van heeft (goede vriend, instructeur en ervaren fokker). Zijn merrie is ook drachtig en staat op springen. “Ha! Hoe is het?”, vraagt hij.

“Kegeltjes”, zeg ik.

“Och joh, dat zegt niks”, zegt hij. “Wij moeten duiken als onze merrie een stap doet. De melk spuit alle kanten op! Ons veulen komt vandaag.”

“Nou”, zeg ik voorzichtig, “ik heb zo’n voorgevoel dat die van ons ook vandaag komt.”

“Welnee”, zegt hij, “dat kan nog wel dagen duren. Maar we houden contact! Als er iets is moet je me bellen.”

Mijn merrie staat er rustig bij, dus ik ga eerst maar eens ontbijten. Dan zet ik de paarden in de buitenbak en ga uitmesten. We hebben een week eerder de stallen met de hogedrukspuit schoongemaakt, er ligt een dikke laag schoon vlas in en alles ziet er fris uit. De paarden krijgen elke dag een plak stro om van te knabbelen, maar voor de zekerheid gooi ik bij mijn merrie een laagje stro over het vlas. Tegen het ‘kroketjeseffect’. Als de paarden nat zijn en in het zand hebben gerold, zien ze eruit als een kroketje. Alsof ze een paneerlaagje hebben. En het zou toch sneu zijn als zo’n nat veulentje gelijk een paneerlaagje van vlas heeft. Een laagje stro dus. En dan maar afwachten.

Volg Eefje Wentelteefje ook op Facebook.