Afbeelding

Editorial: Tweedehands zadel

Welzijn Hanarchement

Er is de afgelopen decennia veel meer aandacht gekomen voor het paard als individu. Dit heeft een positief effect op paardenwelzijn. Ook op het gebied van het laten aanmeten van een zadel zijn grote stappen gemaakt. De effecten van een slecht passend zadel kunnen desastreus zijn, ook daarvan is iedereen inmiddels overtuigd.


We vroegen het onze lezers in een enquête met de titel ‘een tweedehandsje: go or no go’. Het antwoord van de 1673 respondenten was duidelijk: 90% staat positief tegenover de aanschaf van een tweedehands zadel. Dit terwijl de aankoop van een tweedehandszadel volgens één van de geïnterviewde zadelpassers ‘behoorlijk complex’ is. Eigenlijk zou je letterlijk kunnen stellen: het is heel lastig om door alle bomen het bos te blijven zien. Als je net denkt te weten dat jouw paard boommaat medium, medium-wide of wide heeft, ben je nog niets verder. Deze maten zijn niet bij elk zadelmerk hetzelfde.

Daarbij komt dat je als leek niet kunt zien of de boom in een tweedehands zadel verbogen of gebroken is. Even doorvragend in de enquête blijkt dat ruiters die pertinent niet kiezen voor een tweedehands zadel, het getob met een miskoop van dichtbij hebben meegemaakt. En daar helpt ‘een extra bontje’ onder het zitvlak helemaal niets aan.

Tweedehands zadel aanmeten

Het laten aanmeten van een nieuw zadel is een secuur werkje. Waarom dan toch de keus voor een tweedehandszadel? Natuurlijk speelt de prijs een rol, maar een miskoop blijkt – zeker in het geval van een zadel – duurkoop. Zeker wanneer je paard langere tijd de ongemakken die veroorzaakt worden door het slecht passende zadel niet laat zien.