Afbeelding

Pijn bij paarden

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair

Paarden zijn van oorsprong prooidieren en kunnen hierdoor goed pijn verbergen. Maar wanneer je vroegtijdig pijnsignalen kan registreren kan je snel ingrijpen bij mogelijke problemen en ze sneller oplossen. In dit artikel legt Dierfysio Els uit wat pijn is en geeft ze enkele praktische tips over hoe je pijn bij paarden kan herkennen.

Pijn wordt gedefinieerd als een onaangenaam, onzichtbaar gevoel dat als schade kan voelen. Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam bij een te sterke prikkeling. Er zijn verschillende typen pijn en pijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Bij lichamelijke pijn komen stoffen vrij die de pijnreceptoren van de pijnzenuwen prikkelen. Wanneer een pijnzenuw wordt geprikkeld gaat een signaal naar het ruggenmerg en vervolgens naar de hersenen. In de hersenen vindt de bewustwording van de pijn plaats.

Paarden kunnen het niet met taal aangeven als ze pijn hebben, wat het voor eigenaren soms moeilijk maakt om te kiezen of je medische hulp moet inschakelen. Hiernaast zijn paarden van oorsprong prooidieren en zijn ze dus juist heel goed in het maskeren van uitingen van pijn. Dit komt doordat een paard dat duidelijk pijn heeft sneller de aandacht krijgt van de roofdieren. Hierdoor is het heel belangrijk om kleine signalen te kunnen waarnemen. Onderzoek toont aan dat paarden die pijn ervaren duidelijk een andere gezichtsuitdrukking tonen dan wanneer ze geen pijn hebben.

Tekenen van acute pijn

  • De oren staan lager en de afstand tussen de oren wordt groter.
  • Harde blik uit de ogen.
  • Aanspanning in de spier boven het oog waardoor deze duidelijker zichtbaar wordt.
  • De neusgaten worden aan de buitenkant iets groter.
  • Er is spanning in de spieren van het gezicht.
  • De mond word iets meer gehoekt en de lippen worden op elkaar geduwd.

Naast bovenstaande tekenen van acute pijn kan het paard ook staartzwiepen, knijpen met de staart, vaker liggen of juist kreunen met aanraking. Hiernaast kan het paard pijn tonen met veranderd gedrag. Wanneer je paard zonder duidelijke oorzaak zich verzet in het werk, vluchtgedrag toont, vaker schrikt met iets dat anders niet eng zou zijn, lusteloos is of juist heel gevoelig, dan zou pijn ook een oorzaak kunnen zijn. Wanneer pijn van het bewegingsapparaat lang genegeerd wordt, dan zou het na enige tijd ook kunnen uiten als kreupelheid.