drinken
drinken

Problemen met water geven

Welzijn Verzorging Voeding

Het is belangrijk dat je paard genoeg water binnen krijgt, zeker bij zonnig en warm weer. Zorg dan voor extra veel vers en schoon water, ook ’s nachts. Je kunt bijvoorbeeld meer emmers neerzetten op verschillende plekken. Controleer de drinkbakken ook meerdere keren per dag op algen, omvallen en mest.


Algen in de drinkbak

Met hoge temperaturen kunnen de drinkbakken snel vies worden. Als de zon op het water schijnt, vermeerderen algen zich snel. Als er algen in de drinkbak van je paard zitten, zorg dan dat je de bak goed schoonmaakt. Paarden hebben namelijk een hekel aan vies drinkwater. Boen de bak schoon met een sponsje of harde borstel en vul deze opnieuw met vers water. Door de bak in de schaduw te zetten komen er minder snel algen in.

De emmer omgooien

Gooit jouw paard de drinkbak wel eens om? Uit verveling of gewoon omdat het grappig is? Je kunt dit oplossen door een drinkbak (tijdelijk) wat hoger te plaatsen en goed vast te schroeven. Heb je twee rechterhanden? Dan kun je ook een ombouw maken van hout waar je een emmer in plaatst. Let er wel op dat je paard niet met zijn hoeven vast kan komen te zitten tussen de ombouw en de emmer.

Mest in de drinkbak

Iedereen kent het wel, een paard dat mest in de drinkbak. Vooral op stal is dit een lastig probleem dat niet zo makkelijk op te lossen is. De basis van dit gedrag ligt namelijk in het natuurlijke gedrag van paarden. In het wild markeren hengsten vaak waardevolle hulpbronnen, waaronder water. Onze gedomesticeerde paarden vertonen dit gedrag nu soms nog, vaak zie je dit bij hengsten en ruinen. Om ervoor te zorgen dat je paard in ieder geval genoeg vocht binnen krijgt, kun je op meerdere plekken in de stal extra losse emmers water neerzetten.

Ben jij met warm weer ook zo druk met de watervoorziening voor je paarden? Of zijn er bij jou op stal en in de wei overal automatische drinkbakken?

Bron: The Horse