afspoelen water spuiten zon warm
afspoelen water spuiten zon warm

Zo laat je je paard afkoelen na het rijden

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Als het warm weer is, is het fijn om je paard even af te koelen met wat water. Maar hoe doe je dit nu het beste? Eventingamazone Merel Blom en Vic van Loon geven je tips.

Wanneer je gaat rijden met warm weer, is het altijd verstandig om dit vroeg in de ochtend of juist later in de avond te doen. Op die manier vermijd je de ergste hitte. Zorg er daarnaast ook voor dat je paard beschikking heeft over vers drinkwater wanneer je klaar bent (en natuurlijk de rest van de dag). Paarden zweten snel met warm weer en dit vocht moet natuurlijk weer aangevuld worden. 

IJswater

“Ik heb zelf weinig onderzoek gedaan naar het afkoelen van je paard na het rijden. Eventingruiters gebruiken vaak ijswater wanneer paarden net uit de cross komen. Deze paarden moeten zo snel mogelijk afkoelen. Door het koude water worden de bloedvaten weer smaller”, legt Vic uit. “Maar deze paarden hebben net hele zware inspanning achter de rug. Wanneer je gewoon gereden hebt met je paard, zou ik niet voor ijskoud water kiezen. Houd het water wel aan de frisse kant.” 

Dubbel koelen

Ook Merel koelt met ijswater wanneer haar paarden net een zware cross hebben gelopen. “Maar voor het dagelijkse rijden is dit niet nodig”, aldus Merel. “Wel is het belangrijk om na het rijden goed uit te stappen in de schaduw. Daarna spoel ik mijn paarden altijd af. Dit doe ik eerst met lauw tot bijna koud water, gelijk met koud water beginnen vinden veel paarden niet fijn. Dit water laat ik even op ze liggen om het extra te laten koelen, daarna haal ik het eraf met een zweetmes. Vervolgens spoel ik ze nog een keer af, maar deze keer met koud water. Ook dit laat ik even liggen en haal ik vervolgens weg met een zweetmes.” 

Extra tip

Let er op warme dagen goed op dat je paard altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Daarnaast kan het soms verstandig zijn je paard extra zouten te geven, deze gaan namelijk verloren tijdens het zweten.

Bron: Bit & Cap