bejaard
bejaard

Je oude paard in de kudde

Welzijn Opvallend Oudere paarden Verzorging Voeding

Oude paarden zijn vaak de gelukkige om hun dag te slijten op grote groene weides. Ideaal gezien niet alleen. Maar wat doe je als je oudje niet meer mee kan met de groep en gepest wordt?

Het klinkt sneu, maar het paard dat vroeger de leider van de kudde was kan op latere leeftijd aan de kant worden gestoten door jongere soortgenoten. In de natuur is het heel normaal dat oudere paarden ruimte maken voor de jongere, maar wij vinden het toch maar zielig als opa van 30 alleen in een hoekje staat terwijl de rest van de kudde als een gek rond gaat.

Afzetten

Je zou ervoor kunnen kiezen een kleiner stukje af te zetten voor je oudje en een vriendje. Ideaal gezien zouden stallen onderscheid kunnen maken tussen ‘oudere’ en ‘jongere’ groepen. Deel paarden in aan de hand van hun gedrag, de jonge, speelsere paarden bij elkaar en de wat rustigere.

Voeren

Niet alleen het rondjagen kan de eigenaar ongerust maken, de kans bestaat ook dat de oudere paarden minder de kans krijgen om te eten. En juist de oude paarden hebben al het eten extra hard nodig. Zorg er dus voor dat er genoeg voedsel is. Wordt de wei wat schraler? Zet ze dan op een nieuw stuk of voer bij. Als je hooi of kuil geeft, gooi het dan niet allemaal op één plek maar verdeel het over de weide. Zo is er voor elk paard wat te halen.

Is de schuilmogelijkheid groot genoeg voor alle paarden? Dominante paarden willen hem weleens opeisen waardoor andere paarden er niet in mogen.

Staan de paarden ‘s nachts op stal? Wat tijd hebben om tot rust te komen en rustig te kunnen eten kan je paard zowel fysiek als mentaal langer gezond houden. Zolang hij maar andere paarden kan zien, zal je paard waarderen dat hij zijn maaltijd in alle rust op kan eten. Scheiden is echter niet voor elk paard geschikt en een herintroductie in de kudde kan voor chaos zorgen, dus let wel op met paarden die al een lange tijd continu samen staan.

Bron: Horse Channel