zadel
zadel

Checklist voor je zadel

Welzijn Hanarchement Dressuur Opvallend

We weten inmiddels allemaal wel dat een zadel goed moet liggen, zodat het voor optimaal comfort zorgt voor zowel jou als je paard. Maar waar moet je dan op letten? Tijdens de 2015 Society of Master Saddlers Introduction to Saddle Fitting Course somde meester zadelmaker Laurence Pearman een aantal dingen op die je in de gaten moet houden aan je zadel. The Horse beschrijft ze op hun website.

Waar je op moet letten:
  • Een gedraaide boom. Een perfecte zadelboom kan verdraaid worden als een paard bijvoorbeeld valt en erover heen rolt. Een gedraaid zadel zit niet recht. Ze bewegen van links naar rechts en veroorzaken verkeerde druk op de rug van je paard. Bekijk je zadel vanaf de achterkant, lopen de nagels en naden niet gelijk, dan is er een grote kans dat je zadel scheef is.
  • Problemen met de kussens. Te dik, klonterig, ongelijk of zelfs te hard kunnen drukkingen veroorzaken op de rug van je paard. Dit zie je aan zwellingen en witte haren, die laten zien dat je paard extreem discomfort heeft ervaart. Als dit het geval is, laat dan een goede zadelmaker komen om je zadel op te vullen. Ideaal gezien zou je volgens Laurence je zadel elke twee jaar opnieuw op moeten laten vullen.
  • Een gebroken boom. Een boom kan door verschillende dingen breken. Een paard rolt over het zadel of het metaal wordt slap vanwege continue beweging. Je merkt het als je zadel ineens veel meer op de schoft ligt en het kan zijn dat je een knijpend geluid hoort of beweging voelt in het zadel. Als dit het geval is zit er niks anders op dan een nieuw zadel te kopen. Ga nooit een gebroken boom repareren, dan komt er vanzelf weer een nieuwe breuk en het zadel wordt er asymmetrisch van.
  • Leer dat niet helemaal dekt. Als de harde punten aan het zadel niet zijn bedekt met leer, kan dat pijn veroorzaken bij het paard.
  • Slechte vulling. Soms wordt je zadel opnieuw opgevuld met slechte vulling. Zorg ervoor dat je zadel wordt gevuld met hoge kwaliteit wol en dat de zadelmaker verschillende materialen niet gaat mixen.
  • Beschadigde beugelriemen. Dit is puur voor de veiligheid van de ruiter. Laurence zegt dat je regelmatig je beugelriemen moet checken op tekenen van schade, zoals scheuren en teveel rek.
Bron: The Horse