Supplement
Supplement Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Supplementen: wel of niet?

Welzijn Opvallend Voeding

Ruwvoer is het natuurlijke voedsel voor paarden en alle dieten moeten hier omheen worden gebouwd. Jonge paarden en paarden die inspanningen moeten leveren hebben echter belangrijke voedingsstoffen en energie nodig die ze niet alleen uit het ruwvoer kunnen halen. 

Naast wat ruw- en krachtvoer, hebben veel paarden geen extra poedertjes, vloeistoffen of korreltjes echt niet nodig. Maar waarom zijn er dan zoveel verschillende voedingssupplementen op de markt?

Ruwvoer en gras

Als eigenaar kun je het beste een voedingsdeskundige om raad vragen om te bekijken wat het beste dieet is voor je paard. Het gemiddelde paard doet het prima op wat ruwvoer en gras, maar paarden met extra behoeften hebben soms wat anders nodig. Geen twee paarden zijn exact hetzelfde en hun voedingsbehoeften hangen af van hun stofwisseling, leeftijd en mate van inspanning.

Hoefsupplementen zijn ontwikkeld om het paard te voorzien van specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van sterk en gezond hoefweefsel. Als je paard hoeven heeft die makkelijk afbrokkelen kan een supplement dat biotine, methionine, zink en jodium bevat helpen met het sterker maken van de hoeven. Dit heeft echter vaak wel maanden nodig.

Beweging

Beweging is van groot belang voor de gezondheid van je paard, maar intensieve en lange trainingen kunnen leiden tot stramme gewrichten. Om de gewrichten gezond te houden, blessures te voorkomen en artritis op afstand te houden, kunnen sommige paarden profijt hebben van een supplement dat glucosamine en chondroïtine sulfaat bevat. 

Deze stoffen helpen bij het onderhoud van de gewrichten en minimaliseren de slijtage. Andere supplementen, met bijvoorbeeld hyaluronzuur, zijn essentieel voor het smeren van de gewrichten en het ondersteunen van de gezondheid van de gewrichten. Paarden die geen of weinig inspanning leveren hebben dit niet nodig, maar bij sportpaarden kan het hun actieve loopbaan verlengen.

Weidepaarden

Weidepaarden die enkel gras krijgen, met een gezond gewicht en een normale stofwisseling, hebben een kleine kans op problemen met de spijsvertering. 

Dit risico neemt toe wanneer paarden op stal staan, krachtvoer krijgen, gereden worden, op de trailer staan, er wordt gevarieerd met het soort hooi of bloot worden gesteld aan stress. Paarden met maagzweren, overgewicht, Cushing en andere gezondheidsproblemen, hebben ook meer kans op spijsverteringsproblemen die kunnen leiden tot koliek en hoefbevangenheid. 

Spijsverteringssupplementen zijn ontwikkeld om overtollig maagzuur op te slaan en het juiste pH-niveau in de darmen te handhaven. Voor veel paarden kan dit problemen als verlies van de eetlust, koliek, maagzweren, overmatige gasproductie en diarree zoveel mogelijk beperken.

Profijt

Samengevat: tenzij een paard voor honderd procent gezond is en het grootste deel van zijn leven op de weide doorbrengt, kan hij profijt hebben van een voedingssupplement. Maar ga geen supplement voeren om het voeren, voer het alleen als het nodig is. Overleg met je dierenarts of een deskundige, zij kunnen je precies vertellen welk supplement voor jouw paard goed kan zijn en wat ervoor zorgt dat hij lekker in zijn vel blijft zitten.

Bron: Hoefslag | Bit & Cap