Weidegang
Weidegang Foto: Arnd Bronkhorst

3 tips voor een gezond rantsoen bij weidegang

Welzijn Verzorging Voeding

Een grazend paard is een gelukkig paard! Want zeg nou zelf: er is toch bijna niks mooiers dan je paard te zien smullen van het sappige voorjaarsgras. 

Om ervoor te zorgen dat je paard onbezorgd kan genieten van het weideseizoen, is het verstandig om het rantsoen van je paard aan te passen en de spijsvertering van je paard te laten wennen aan het verse gras. 

  1. De wei op met een volle maag
    Geef je paard voordat hij naar buiten gaat eerst een normale portie hooi of kies voor een suikerarme en geweekte ruwvoermaaltijd. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruwe vezels in het maagdarmkanaal zitten en je paard minder haastig eet.
  2. Bouw weidegang rustig op
    Paarden hebben van nature een heel gevoelig verteringsstelsel. Veranderingen in het voerrantsoen moeten daarom altijd geleidelijk worden doorgevoerd, zodat de darmflora zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit geldt ook voor de weidegang.
  3. Pas het rantsoen van je paard aan 

Rantsoen aanpassen

Daarnaast is het ook belangrijk om het rantsoen van je paard aan te passen aan de weidegang. Op deze manier voorkom je overgewicht en stofwisselingsziekten. Voorjaarsgras is namelijk heel rijk aan met name energie, maar bevat ook meer eiwit en suiker dan in het najaar. 

In de meeste gevallen zelfs meer energie dan paarden verbruiken, waardoor de overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserves. Met andere woorden: je paard wordt dikker. Over het algemeen heeft je paard in de lente dus minder behoefte aan extra energie en eiwit. Afhankelijk van je paard en de mate van beweging/ training, kun je verschillende dingen doen. 

Voor de fanatieke sporter: 

Voer je nu een krachtvoer om je paard extra energie te geven? Mogelijk kun je dit vervangen door een krachtvoer met een lager energieniveau. 

Voor recreatie & lichte sport: 

Heeft je paard weinig extra energie nodig en wil je hem vooral voorzien van alle dagelijkse vitaminen en mineralen? Stap dan over naar een balancer. Het voordeel van een balancer is dat je alleen vitaminen, mineralen en sporenelementen voert, zonder extra energie of calorieën. Daarnaast hoef je er maar heel weinig van te voeren. 

Tip: voer je een balancer, maar wil je je paard toch graag een ‘grote maaltijd’ geven? Voeg middels een ruwvoermix wat extra structuur en vezels toe, zodat je paard toch lekker lang van zijn maaltijd kan genieten. 

Voor sobere rassen en gevoelige paarden:

Een balancer is altijd geschikt voor sobere rassen of paarden die gevoelig zijn voor suiker of granen. Maar daarnaast bestaat er ook zoiets als geconcentreerd krachtvoer. Dit zit tussen een pure vitaminen-/mineralenbalancer en ‘gewoon krachtvoer’ in. 

Kenmerkend voor dit type product is dat het weinig energie, suiker en zetmeel bevat en juist een extra hoge concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen heeft. Op deze manier hoef je er in vergelijking met gewoon krachtvoer maar weinig van te voeren (gemiddeld 1 kilo voor een paard en 0,5 kilo voor een pony). 

Pavo’s producttips voor een gezonde lente 

Ruwvoermaaltijd 

Balancers 

Geconcentreerd krachtvoer 

Pavo FibreNuggets 

Pavo Vital 

Pavo EasyMix 

Pavo SpeediBeet 

Pavo DailyFit 

Pavo Care4Life 

Pavo DailyPlus