Paardentandarts Jan Kroes
Paardentandarts Jan Kroes

In gesprek met paardentandarts Jan Kroes: “Goede gezondheid begint bij een goede mondhygiëne”

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair Voeding

Jan Kroes is een gerenommeerd paardentandarts, verbonden aan de dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk. Hoe is hij gekomen waar hij nu is, en hoe ziet zijn dagelijkse praktijk eruit? Dat en meer vertelt Jan ons tijdens dit gesprek.

Hoe ben je in het vak van dierenarts terecht gekomen?

“Oorspronkelijk kom ik uit Friesland, waar de opleidingskeuze in die tijd voor jongens erg beperkt was: je ging de technische kant op of je koos ervoor om iets met dieren te doen. Voor mij was de keuze makkelijk, ik koos voor de dierenkant. Na mijn afstuderen als dierenarts in 2002 in Utrecht aan de faculteit Diergeneeskunde werkte ik enige tijd in een praktijk in Friesland. Op zoek naar een nieuwe uitdaging belandde ik in Schalkwijk.”

Wat bracht je ertoe om je te specialiseren in paardentandheelkunde?

“Ik heb een geruime tijd mee mogen lopen met een bekende paardentandarts. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Ik constateerde talrijke mondproblemen bij paarden en besefte dat er aanzienlijke verbetering op dit gebied mogelijk was.”

Toen besloot je om naar Amerika te gaan?

“Klopt! Amerika loopt enorm voor op het gebied van paardentandheelkunde. In Idaho volgde ik de opleiding aan de Academy of Equine Dentistry, wat voor mij een enorme uitdaging was, aangezien ik nog nooit buiten Nederland was geweest, laat staan met het vliegtuig.”

In 2010 behaalde je daar je diploma, hoeveel jaar duurt de opleiding?

“In 2010 heb ik het felbegeerde papiertje gehaald. Ik ben verscheidene keren naar Amerika afgereisd omdat de Academy slechts drie keer per jaar twee weken geopend is. De opleiding duurt in totaal ongeveer twee à drie jaar.”

Je kwam in Amerika Martijn Goumans tegen, die nu regelmatig met je samenwerkt. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Vanwege de toenemende werklast benaderde ik Martijn voor hulp. Hij was in Amerika één van de examinatoren. Zo kunnen we het werk op locatie verdelen, aangezien ook veel collega-dierenartsen patiënten naar ons doorverwijzen. Door de alsmaar groeiende vraag sturen we ook andere dierenartsen uit onze praktijk naar Amerika om de kneepjes van het vak te leren.”

Hoe houden jullie je kennis up to date?

“We wonen congressen bij hoofdzakelijk in Duitsland. En in Nederland organiseren we één keer per jaar vanuit onze eigen praktijk een soort vakverenigingsdag: dan werken we één dag op een locatie waar we dan de hele dag niets anders doen dan gebitten behandelen en nodigen we collega-dierenartsen uit binnen- en buitenland uit. Er wordt onderling veel kennis en kunde uitgewisseld. Het is altijd een waardevolle en gezellige dag.”

Welke werkwijze hanteren jullie voor operaties en routinecontroles?

“Wij voeren 98-99% van alle tandoperaties staand uit, dat geeft veel voordeel. We vermijden daarmee algehele narcose, wat toch altijd risico’s met zich meebrengt. Verder voeren we de routinecontroles altijd elektrisch en onder sedatie uit, omdat je zo veel secuurder en verder in de mond te werk kan gaan.”


Wat doe je vooral op locatie en wat behandel je liever in de praktijk?

“Op locatie doen we voornamelijk de halfjaarlijkse en jaarlijkse routinecontroles en behandelingen, voor de moeilijkere gevallen maak ik liever een afspraak in de kliniek. Je moet dan denken aan de extractie van snijtanden van paarden met EOTRH, kiesextracties, en de behandeling van diastemen.”

Wat zijn diastemen? En komt dat vaak voor bij paarden?

“Je ziet het de laatste tijd steeds meer voorkomen, het is waarschijnlijk een stukje genetische aanleg. Diastemen zijn spleten tussen de tanden waar etensresten tussen gaan zitten wat op den duur tandvleesontstekingen met zich meebrengt. Paarden kunnen hier erg veel pijn van ondervinden.”

“Onze behandeling is vrij uniek: met hoge perslucht blazen we de spleten schoon, vervolgens reinigen we deze tussenruimten met een vloeistof verrijkt met zuurstof waardoor je vaatverwijding krijgt en daardoor bloedingen met stolsels. Die stolsels bevorderen de groei van het slijmvlies, waardoor de spleten dichtgroeien.”

Ook EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption Hypercementosis ) zie je steeds vaker voorkomen, is het een soort welvaartziekte onder de paarden?

“Ja, dat zou je wel kunnen zeggen, maar er is niet één oorzaak aan te wijzen. Bij de aandoening worden voornamelijk de snijtanden aangedaan. Wat er gebeurt is dat de tand oplost (resorption) al dan niet in combinatie met de vorming van abnormale hoeveelheden cement (hypercementosis) rondom de wortel. De oorzaak is multifactorieel: bij EOTRH spelen erfelijkheid, voeding en leefomstandigheden een rol.”

“Paarden worden steeds ouder en komen steeds verder van hun natuur af te staan. Maar de gemene deler bij EOTRH is toch wel dat er iets niet in orde is met het immuunsysteem van het paard. Het immuunsysteem bevindt zich bij paarden, net zoals bij mensen, voor een groot deel in de darmen. Het is dus zinvol om de darmen in het plaatje mee te nemen en waar nodig te behandelen met een goede pre- en probiotica om de darmen (weerstand) in balans te krijgen en zo te zorgen voor een goed microbioom.”

Verder gebruik je de Paddenstoelenmix van Schreuder Natuurgeneeswijzen en vitamine D3 bij de behandeling van EOTRH, wat zijn je bevindingen daarvan?

“Je ziet dat door het gebruik van de paddenstoelen en de vitamine D3 de mondweerstand van paarden toeneemt. Een goede mondweerstand is cruciaal, het voorkomt ontstekingen in de mond. Je ziet dat fistels van paarden met EOTRH heel snel weer dichtgroeien door het gebruik van de Paddenstoelenmix in combinatie met vitamine D3. Kortom: het verhoogt de algehele weerstand, maar specifiek de weerstand in de mond.”


Hoe is de samenwerking met Schreuder Natuurgeneeswijzen tot stand gekomen?

“Ik kwam in contact met Schreuder Natuurgeneeswijzen omdat ik de gebitten van hun paarden behandelde. Ik werkte al met paddenstoelen uit Amerika, maar die waren op een gegeven moment niet meer leverbaar. Ik vroeg aan hen of zij wat voor mij konden betekenen. Dat konden ze en nu produceren zij voor mij de Paddenstoelenmix.”

“Ik was altijd al tevreden met de paddenstoelen uit Amerika, maar sinds we de Paddenstoelenmix van Schreuder Natuurgeneeswijzen gebruiken zie je toch dat de resultaten nog beter zijn, dat komt zeker door de hoogstaande kwaliteit en puurheid van de mix. Wat ook erg fijn is, is dat iedereen het op hun webshop kan bestellen en het vaak de volgende dag al in huis is.”


Is er nu ook een aandoening die je minder ziet als gevolg van een goede mondhygiëne bij paarden?

“Ja, we zien nu veel minder sinusitis (bijholte ontsteking), door jaarlijkse gebitscontroles. Daarom is het zo belangrijk om minimaal één keer per jaar, afhankelijk van de leeftijd van een paard, het gebit te laten controleren en het gebit goed te laten balanceren, waardoor het voedsel beter gekauwd en dus beter verteerd kan worden waardoor de kans op koliek verkleind wordt. Door goed te balanceren voorkom je ook onnodige slijtage van tanden en kiezen, waardoor het gebit langer meegaat. Goede gezondheid begint bij een goede mondhygiëne, dat geldt voor zowel mens als dier!” 

Meer info: info@dapkrommerijnstreek.nl / info@schreuder-natuurgeneesmiddelen.nl

Vitamine D3, Super PBT en de paddenstoelenmix
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding