130918872_ABFweb
130918872_ABFweb

Maak manen knot-klaar in 5 stappen

Verzorging Opvallend Verzorging

Vind jij het makkelijk om jouw paard netjes te knotten of maak je er standaard een rommeltje van? Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor het knotten van manen. De mooiste knotjes beginnen bij de juiste voorbereiding. Omdat geen twee paarden hetzelfde zijn komt Bit met een handig stappenplan waardoor je de manen van ieder paard in no time knot-klaar kan maken!

Stap 1: Evalueer de manen van je paard

Hoe zien de manen van jouw paard eruit? Is het haar dik of juist heel dun? Om te weten hoe je de manen van jouw paard het beste kunt voorbereiden op knotjes, moet je eerst weten met wat voor manen je te maken hebt! Haal je handen door de manen ter hoogte van de nek, bij de schoft en daar tussenin. Stel vast waar de manen dun zijn en waar juist dik.

Stap 2: Bepaal het type manen

De meeste manen vallen in een van de volgende drie categorieën: dun, gemiddeld en dik. 

Dunne manen

Paarden met dunne manen hebben vaak heel weinig haar bij de schoft en achter de oren. De manenkam is smal. Vaak is de textuur van de manen heel fijn. 

Gemiddelde manen

Dit type manen is vaak wat dikker in het midden en wordt dunner richting de schoft en nek.

Dikke manen

Dikke manen zijn vaak al erg vol bij de schoft en achter de oren. Vaak voelt het haar wat ruwer aan dan normaal. Dikke manen zijn vaak het allerlastigste om te knotten.

Stap 3: Bepaal de beste lengte en dikte

Nu je weet met wat voor manen je te maken hebt, is het tijd om met een plan van aanpak te komen. Gebaseerd op het type manen, bepaal je nu de beste lengte en dikte voor de mooiste knotjes. Goed om te weten: de lengte wordt niet gemeten vanaf de wortel, maar vanaf het punt dat de manen over de manenkam vallen. Dit is namelijk ook het punt waar je vlechtjes beginnen! Als je dressuurroosjes wilt maken, dan kun je de manen zo’n 3 centimeter langer laten.

Dunne manen

Laat dunne manen korter: ongeveer 10 centimeter is perfect. Dun dunne manen nooit uit, want dan houd je niets meer over om mee te vlechten!

Gemiddelde manen

De beste lengte voor gemiddelde manen is 10 tot 13 centimeter. Dun alleen het dikkere gedeelte van de manen uit: dit is meestal het midden. 

Dikke manen

Dikke manen kun je het beste wat langer laten: 13 tot 16 centimeter werkt het prettigste.   Wie dikke manen wil uitdunnen, kan dat het beste doen in meerdere sessies van zo’n vijf minuten over enkele dagen of weken. Zo haal je niet onbedoeld te veel manen weg en voorkom je dat jouw paard je beu raakt! 

Stap 4: Wanneer nodig, dun de manen uit

Niet ieder paard is een even grote fan van het trekken van de manen. Besluit je de manen te trekken, doe dit dan met een smal, ouderwets manenkammetje van ijzer. Kam een heel klein stukje van de manen terug richting de haaraanzet. Sla het plukje tussen je vingers rond het kammetje. Druk met je duim het haar stevig tegen het kammetje, zodat het haar niet uit het kammetje kan schieten. Duw het kammetje recht naar beneden tot je de haartjes los voelt komen. Kam de manen door en pak het volgende plukje. Zorg ervoor dat je het kammetje niet naar je toe trekt, het haar niet door het kammetje laat glijden of een te dikke pluk pakt: daarmee doe je jouw paard onnodig meer zeer. Erg dikke manen kun je het beste uitdunnen na het rijden. Door de warmte staan de poriën van de huid namelijk open en laten de haren makkelijker los. 


Wil je de manen liever niet trekken omdat je paard dit niet prettig vindt, kies dan voor een uitdunschaar, uitdunkam of een speciale haartrimmer voor paarden. Kijk goed of je jouw uitduntool op de juiste manier toepast, omdat het haar door verkeerd gebruik makkelijker pluist en afbreekt.

Manen hoef je niet zo vaak uit te dunnen. Wanneer je het goed aanpakt, volstaat één tot twee keer per jaar. De rest van de tijd hoef je de manen alleen maar in te korten.

Stap 5: Kort de manen in

De juiste lengte van de manen meet je vanaf het punt dat het haar over de manenkam valt: dit is immers ook waar je knotjes beginnen. Bij twijfel kun je de manen beter ietsje te lang laten dan te kort!

Met een mesje

Je kunt de manen knippen met een schaar, maar een oud, beetje bot mesje van een scheerapparaat geeft het allerbeste resultaat! Kam net als bij het trekken een beetje van het haar met het mesje terug. Houd het plukje stevig vast met je linkerhand en druk vervolgens met je rechterhand het mesje door het haar heen. Herhaal en kam de manen regelmatig door, om te zien waar je nog wat meer moet inkorten.

Deze techniek werkt beter dan knippen omdat je hiermee happen en botte uiteindes (type ‘bloempotkapsel’) voorkomt. Het vlecht niet alleen prettiger, maar het ziet er ook veel natuurlijker uit!

Het eindresultaat

Heb je alle vijf de stappen doorlopen, dan heb je het perfecte begin gelegd voor mooie knotjes. Benieuwd hoe je de mooiste vlechten maakt? Dat lees je hier!


Bron: Savvy Horsewoman

170213040_ABFweb