Groomen
Groomen

Vlechten met Marrigje van Baalen

Verzorging Opvallend Verzorging

Veel ruiters vlechten de manen van hun paard in met elastiekjes. Maar hoe maak je toch die mooie roosjes met naald en draad? Dressuuramazone Marrigje van Baalen doet het voor.

Benodigdheden

  • Elastiekjes
  • Vlechtnaald
  • Pektouw
  • Schaar
  • Haarlak


Lonneke Ruesink

1. Verdelen

Marrigje meet met haar manenkammetje de breedte van de vlechten. “Ik maak de vlechten altijd zo breed als ongeveer driekwart van het kammetje. Heeft je paard heel dunne manen, maak de vlechten dan zo breed als de hele kam.”


2. Vlechten

Maak een vlechtje van de afgemeten pluk manen. Marrigje vlecht altijd goed strak. “Ik wil de mooie ronde vorm van het roosje niet verliezen, daarom maak ik een stevige vlecht. Als ik klaar ben met vlechten sla ik het uiteinde dubbel en doe ik er een elastiekje omheen.”

3. Pektouw

Als alle vlechtjes klaar zijn, pakt Marrigje naald en draad. Per roosje heb je zo’n dertig centimeter pektouw nodig, deze kun je van tevoren afknippen en klaarleggen. “Haal de naald door het uiteinde van de vlecht, boven het elastiekje. Haal de naald er nog een keer doorheen, zodat je een lus krijgt. Vervolgens haal je de naald door de lus en zit het touwtje vast.”

4. Vlecht dubbel

Steek de naald door het begin van de vlecht, van onder naar boven en weer terug. Je vlechtje klapt dubbel en is dus gehalveerd.


Foto: Lonneke Ruesink


Foto:  Lonneke Ruesink


Foto: Lonneke Ruesink

5. Roosje

Herhaal het voorgaande. Nu is je vlecht twee keer dubbel geslagen en heb je de vorm van het roosje. Steek een paar keer – diagonaal – heen en weer om het roosje vast te zetten. “Blijf het knotje vasthouden terwijl je steekt, anders raak je de vorm kwijt. Na vier of vijf keer heen en weer steken zit het roosje vast. Knip de uitstekende draad af kort tegen de manenkam, zodat je geen uitsteeksels meer ziet.”


6. Voorpluk

“Begin met drie kleine plukjes aan de bovenkant van de maantop”, tipt Marrigje. “Pak er tijdens het vlechten steeds vanaf de zijkant een klein plukje bij, zodat je een mooie vlecht krijgt.” Maak daarna een roosje met naald en draad zoals hiervoor beschreven.


7. Finishing touch

Marrigje gebruikt haarlak om de roosjes in model te houden. “Mochten er nog losse plukjes zitten, dan kun je die met haarlak vastplakken. Knip ze niet af, hier worden de manen erg lelijk van. De lak zorgt voor een mooi glimeffect. Maar pas op! Als je te veel haarlak gebruikt, worden de manen juist dof.”

[row][eight]

Tips & trucs

Marrigje vlecht graag met naald en draad. “Ik maak altijd roosjes vanwege de mooie vorm. Daarnaast zit het steviger dan knotjes die je met elastiekjes vastmaakt.” De amazone stemt het aantal en de vorm van de knotten af op de halsvorm van het paard. “Bij een paard met een korte hals maak ik meer roosjes, zodat de hals langer lijkt. Een lange hals krijgt grotere roosjes.”

Zo kun je een dunne hals zwaarder laten lijken door losse vlechten te maken. De aanzet van de manen komt dan tijdens het oprollen van het roosje wat omhoog te staan. Hierdoor lijkt het alsof je paard meer kap heeft. Zorg dat de manen van je paard op de goede lengte zijn voordat je begint. Marrigje’s paarden hebben de manen iets langer dan een handbreedte. Heel dikke manen worden goed getrokken. “Als ik ga vlechten, wil ik dat de manen schoon zijn. Bij het ene paard was ik de manen voordat ik ga vlechten, bij het andere juist niet; ze worden dan te glad. Je kunt de manen ook voor het invlechten nat maken met een spons, zodat je meer grip krijgt.” Tot slot heeft Marrigje nog een absolute don’t: “Spuit nooit antiklit of een ander gladmakend product in de manen voor het vlechten, dan krijg je er geen vlechten meer in.”

Marrigje van Baalen

Dressuuramazone Marrigje van Baalen (25) heeft al een mooi CV opgebouwd. Ze had internationaal succes met valkhengst Power and Paint bij de pony’s en zette dat voort met de hengsten BMC Inspekteur (young riders) en BMC Kigali (Grand Prix). Het nichtje van Coby en Marlies werkt fulltime op Dressuurstal Van Baalen in Brakel en heeft veel plezier in het opleiden van zowel jeugdige lesklanten als talentvolle jonge paarden, zoals haar eigen merrie Duchesne DVB (v. Micellino), het model van vandaag.

Bron: Bit & Cap

1. verdelen (Large)
2. vlechten (Large)
3. pektouw (Large)
4. vlecht dubbel (Large)
5. roosje (Large)
6. voorpluk (Large)
7. finishing touch (Large)
kader Marrigje (Large)