090612171_ABFweb
090612171_ABFweb

Poets je paard na het rijden

Verzorging Opvallend

Er zijn tientallen redenen te bedenken om je paard te poetsen voordat je gaat rijden. Maar er zijn ook genoeg redenen om je paard te poetsen ná het rijden of longeren. Toch is dit een stuk minder vanzelfsprekend. 

Pro Equine Grooms zette de belangrijkste redenen om je paard na het werk te poetsen op een rijtje!

1.

De poriën en haarzakjes van je paard zullen wijder zijn en iets meer open staan na het werk, waardoor het verharen wat makkelijker gaat. Als je de manen van je paard trekt, is dit dan ook het moment om dat te doen.

2.

Het is niet altijd nodig je paard af te spuiten na het werk. Als je paard niet doordrenkt van het zweet is, maar enkele zweetplekken heeft (bijvoorbeeld bij de singel of onder het zadel) kun je er net zo goed even een borstel overheen halen. Laat de zweetplekken eerst opdrogen, dan borstel je ze daarna gemakkelijk weg. Zo bespaar je ook nog water!

3.

Het is een lekkere post workout massage voor je paard! Zo’n massage na het sporten willen wij ook wel!

4.

Als je je paard borstelt ben je alert op wondjes die hij tijdens het rijden opgelopen kan hebben, bijvoorbeeld op zijn benen. Ook zul je hierdoor eerder merken of je paard pijnlijke spieren heeft.

5.

Het geeft je de kans je paard te laten wennen aan aanrakingen over zijn hele lichaam, ook op wat meer gevoelige plekken zoals zijn oren, hoofd en achterbenen. Als je paard moeite heeft met aanrakingen op een bepaalde plek kun je hem hier meer vertrouwen in geven door het onderdeel van je routine te maken. En dat gaat soms net wat makkelijker als hij een beetje moe is na het werken!

6.

Draagt je paard een deken? Poets hem dan na het werken altijd goed, zodat zijn haren glad zijn en niet gaan schuren onder zijn deken.

7.

Daarnaast is een poetsbeurt na het harde werken ook een heerlijke beloning voor je paard!

Bron: Pro Equine Grooms