Do try this at home!
Do try this at home! Foto: Mindful Equestrian

Mindful Equestrian (1): oefening met vier balken *video’s*

Training Dressuur E-learning-video Mindful Equestrian Opvallend

Mindful Equestrian is een manier van rijden en mindset die helemaal passen in de huidige tijdgeest. We bieden een leerzaam én leuk programma aan waar iedereen mee aan de slag kan, met als doel een verschil te maken in de paardenwereld, met informatieve content.

In deze aflevering gaan we aan de slag met vier balken. En ja bij de oefeningen van Mindful Equestrian geldt: ‘Do try this at home’!!


Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Meer over (de achtergrond) van Mindful Equestrian

Oefening 1: grondwerk met progressieve overgangen en overgangen terug

Waarom is deze oefening goed voor jou en je paard?

Voor elke vorm van paardrijden is het essentieel om voorwaarts en terug te kunnen rijden en te kunnen sturen terwijl jullie beide in balans zijn. Deze oefening biedt een manier om zowel ruiter als paard/pony tegelijkertijd te trainen met behulp van 4 drafbalken op de grond. 

Door de drafbalken op een volte te rijden, kunnen de overgangen worden gedaan door een ruiter die zich richt op het gebruik van zijn/haar eigen lichaam om het paard te begeleiden en het gebruik van de hulpen zoals teugels minimaal en constant te houden. 

Laten we het proberen!

  • Duur oefening: Maximaal 30 min, incl warming up en cooling down.
  • Voorbereiding; wat heb je nodig: 4 hindernisbalken
  • Bak of weiland om een volte te rijden van zo’n 20-30 meter.
  • Hoe leg je de balken neer? Afhankelijk van de grootte van de bak of weiland; leg je 4 balken op gelijke afstand van elkaar ([1.20cm voor paarden en voor ponies kleiner, niet te dicht bij elkaar), op de volte die lichtjes uitwaaiert om de ronding van de cirkel te volgen.

Wat ga je doen?

Warming up

Rijd je paard eerst los in stap, draf en galop, waarbij je zoveel mogelijk je benen gebruikt om je paard te sturen, terwijl je vooruit kijkt naar waar je naartoe wilt gaan. Maak gebruik van de gehele ruimte die je tot je beschikking hebt (weiland, binnen- of buitenbak). Zo warm je de lange spieren van het paard op, terwijl je je tegelijkertijd bewust bent van je eigen lichaam en houding. 

Je lichaam en houding

  • Je heupen kantelen iets naar voren, je houdt druk op je stijgbeugels en bent ontspannen in je enkel, draai je tenen niet te ver naar buiten maar hou ze recht
  • je ontspant in je elleboog
  • voel de teugels in je handen met je duim bovenop en je laatste drie vingers ontspannen, maar klaar om in de teugels te knijpen wanneer communicatie met het paard nodig is
  • draai je schouders een paar keer om te controleren of je comfortabel en in de juiste houding zit, zonder dat je strak in je lijf bent of spanning hebt. 
  • concentreer je op de oefening die je zo meteen gaat doen, zo goed als je kunt, op een rustige en geduldige manier.

Oefening met vier balken


  • Maak je teugels op maat, zodat je handen net voor of op de schoft van het paard komen.
  • Je voelt een lichte teugeldruk met beide handen.
  • Begin in draf
  • In een arbeidsdraf draaf je een paar keer op de volte en over de balken, op beide handen, tot jij en je paard je op je gemak voelen. Houd daarbij zoveel mogelijk precies het midden van de balken aan.
  • Je creëert lichte stelling en buiging naar binnen bij je paard om de lijn van de volte te volgen. Om dit te realiseren leg je je binnenbeen op de singel en je buitenbeen achter de singel. Wanneer dit goed gaat kan je het oog van het paard aan de binnenkant zien.

Houding en hulpen tijdens de oefening

Je handen zijn stil en houden een licht contact met de mond, tenzij je beide teugels SAMEN moet gebruiken om te sturen.

Wanneer je druk uitoefent op de mond, is het geen continu getrek, maar een iets aanhouden van de teugel waarna je je vingers ontspant en de druk vermindert. Je houdt even aan en laat weer los naar minder druk, maar het is niet zo dat je helemaal géén contact met de mond meer hebt. Houd altijd een licht gevoel met de mond van het paard. Je teugels mogen op geen enkel moment slap hangen of tegen de nek slaan tijdens deze oefening. 

Wanneer nodig kan je deze de knijpbewegingen op de teugels meerdere keren herhalen om je paard terug te brengen naar het gewenste tempo. Probeer ook je gewicht te laten zakken naar je hakken, hou je borst open en je schouders breed.

Blijf hieraan werken en leer je paard te reageren op deze hulp.

Vergeet je benen niet. Als je druk op de teugels uitoefent, moet je ook met je benen ondersteunen. 

Van draf naar galop, progressieve overgang

Hier zie je dezelfde oefening, maar met een andere combinatie: een 22-jarige pony met een jonge, onervaren amazone:


Draaf nu over de grondbalken en na de 4e balk begin je te galopperen zonder je houding te veranderen of grote bewegingen te maken. Je geeft de galophulp, maar deze is subtiel en zou nauwelijks zichtbaar moeten zijn. 

Galoppeer iets meer dan de helft van de volte en maak een overgang terug naar de draf om vervolgens weer over de balken te draven. Doe dit meerdere keren en kom steeds dichter bij de eerste balk voordat je in je teugels knijpt en de overgang naar de draf maakt.

Uiteindelijk vraag je om te galopperen na de derde grondbalk om een progressieve overgang naar galop te maken terwijl je over de vierde balk gaat. 

Dit lukt misschien niet in één sessie en dat is helemaal prima. Werk in je eigen tempo en doe gewoon je best zonder gefrustreerd of strak te worden. Stop op een logisch punt en probeer het op een andere dag opnieuw. Hoe meer je deze oefeningen zowel fysiek als met mentale focus probeert, hoe beter je zult worden.

Van galop naar draf, overgang terug

Om de overgang terug van galop naar draf te maken, doe je een paar dingen tegelijk: 

  • open je borst (haal diep adem)
  • strek je borstkast (maak je lichaam langer) 
  • maak je nek lang en recht
  • laat je gewicht naar je hielen zakken 
  • knijp één- of tweemaal in beide teugels om het paard te vragen van galop naar draf terug te komen.
  • Je blijft tijdens de overgang terug je paard ondersteunen met je benen, zodat hij niet teveel terugkomt in de draf, maar met balans, impuls en in een mooie houding overgaat naar een nieuwe gang. 

Dit klinkt misschien als veel om tegelijkertijd te doen, maar het zijn allemaal subtiele bewegingen en samen vormen deze aanwijzingen de belangrijke communicatie met je paard.

Verander regelmatig van hand en las stappauzes in wanneer nodig, zowel voor je paard als voor jezelf. 

Als je hier een tijdje aan werkt en je paard uiteindelijk goed presteert, beloon je je paard en stop je die dag me deze oefening. Het is niet nuttig om de oefening té lang te doen; dat zal alleen maar verveling en mogelijk spierpijn opleveren. Maak de les effectief en kort en zorg ervoor dat je paard een positief gevoel overhoudt voor de volgende keer.

Nog een keer dezelfde oefening, nu met een jong paard (vijf jaar) en haar achttienjarige amazone.


Waarom is deze oefening positief?

Wat fijn is aan deze oefening met behulp van de balken is dat het paard ook weet dat de balken komen, dus hij wordt uitgenodigd om te doen wat je vraagt en over te gaan naar de draf. 

Je krijgt de gelegenheid om deze vaardigheden voor een overgang terug te perfectioneren, zoals het knijpen in twee teugels tegelijkertijd, het gebruik van lichaamshouding en druk op je hielen. 

Zodra je vertrouwd bent met deze vaardigheid, kun je ze overal gebruiken; in het bos, in een dressuurproef, midden in een springparcours, in de working equitation... 

De valkuil: zagen

We zouden de ‘olifant in de kamer’ negeren als we geen aandacht besteden aan zagen! Je kent het vast wel; op wedstrijden zie je regelmatig ruiters die herhaaldelijk aan de teugels trekken en links en rechts ‘zagen’ in de mond van het paard om hem terug in tempo te krijgen. 

Het doel van veel rij-systemen, inclusief het Forward Riding System, is om het paard aan te moedigen soepel en flexibil te bewegen. Constant aan de teugels trekken verstoort dit doel en remt het vermogen van paarden om te buigen en te bewegen in hun lichaam. Als een ruiter vertrouwt op ‘zaagbewegingen’ aan de teugels om het paard te controleren, voorkomt dit dat ze verfijndere rijvaardigheden ontwikkelen. 

Ruwe en inconsistente omgang met de teugels en dus het bit in de mond van het paard kan het vertrouwen aantasten en het paard/pony minder bereid maken om met de ruiter samen te werken. Sommige paarden en pony’s gaan juist het tegenovergestelde doen en rennen wanneer ze pijn in hun mond voelen.

Bewustzijn

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun eigen rijtechnieken, wees je daarom dagelijks bewust van je eigen gedrag. Het is niet moeilijk om dit paardonvriendelijke gedrag te veranderen! 

Vragen of meedenken met Mindful Equestrian?

Heel graag, stuur je mail met suggesties of vraag (graag met foto’s en eventueel een korte video) naar: mindfulequestrianeurope@gmail.com

Bron: Humper-Jumper Equitation Holland | Bit & Cap | Hoefslag

Afbeelding
Afbeelding