160708809_ABFweb
160708809_ABFweb

3 oefeningen met balkjes

Training Dressuur Opvallend

Je paard wordt er soepeler van, krijgt balans en ontwikkelt er spieren mee. En ook ruiters ontwikkelen hun vaardigheden door te werken met balkjes. Het is nuttig in zowel je dressuurtraining als springtraining. En je kan het doen met zowel jonge als meer ervaren paarden. Drie oefeningen waarbij je balkjes gebruikt.

Eerst nog een paar voordelen op een rij. Je kunt met behulp van balkjes je paard leren om niet meer op een hindernis af te rennen en zijn rust te bewaren en je kunt zijn techniek ermee verbeteren. De ruiter leert zich te focussen op het rijden van lijnen, duidelijk te zijn en preciezer te rijden. Bovendien zijn balkjes een welkome afwisseling in de training.

Oefening 1: Twee balken om de vijf meter

Leg in een cirkel van 20 meter om de vijf meter een balk, dus in totaal vier balken. Je kunt er bijvoorbeeld twee op de AC-lijn leggen en twee op de hoefslag bij B en E. Oefen eerst met een balk. Je gaat in galop op de volte en springt steeds dezelfde balk. Je paard leert hierbij balans te houden. 

Richt je zelf op het ritme en het tempo: probeer dat hetzelfde te houden. Let ook op je zit: kantel niet teveel voor- of achterover. Als dit goed gaat, pak je er een tweede balk bij, het liefst de balk die tegenover de eerste ligt, dus de derde balk vanaf je startpunt. Let erop dat je op het midden van de balken richt. Uiteindelijk rijd je over alle vier de balken heen, maar dit kan wat tijd kosten. Zorg eerst dat het goed gaat op een balk, voor je je oefening uitbreidt.

Oefening 2: Galopbalken met een galopsprong ertussen

Leg galopbalken neer met een galopsprong (ongeveer drie meter) ertussen. Begin met twee balken en als dat goed gaat, leg je er wat meer achter elkaar op een rechte lijn. Als dit goed gaat, kun je de balken ook een beetje (bijvoorbeeld tien tot dertig centimeter) hoger zetten. Je kunt daarbij een kant op de grond laten liggen en afwisselen met de volgende balk: daarbij leg je bijvoorbeeld de linkerkant iets hoger. Kijk wel even hoeveel afstand jouw paard precies nodig heeft tussen de balken en maak het niet te moeilijk.

Oefening 3: Drie setjes van balken

Verdeel drie setjes van drie balken over de rijbaan (aan de uiteinden en in het midden van de hoefslag) en leg ze neer in een lichte curve. De eerste set leg je op een afstand voor arbeidsgalop (ongeveer drie meter), de tweede set voor verzamelde galop en de derde set voor wat meer verruiming. Neem de balken eerst in draf om je paard eraan te laten wennen. Dan ga je galopperen. Deze oefening leert jou en je paard om sneller overgangen te rijden tussen arbeidsgalop, verzamelde galop en middengalop.

Bron: Horse and Hound