Buitenrit
Buitenrit Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Overwin je angst

Training Mental Coaching Opvallend

Wanneer je werkt met een levend wezen van zo’n 600 kg met een compleet eigen wil en gedachtengang is het niet gek als je af en toe bang bent. Het is ook niets om je voor te schamen. We geven je hier enkele handvatten om aan je angsten te werken.

Realiseer je dat je paard normaal is

Je paard is geen spooky, levensgevaarlijk wezen. Het is normaal voor paarden om te rennen, bokken en te spelen. Je kunt niet verwachten van je paard dat hij zo stil staat als een standbeeld en nooit een (kleine) misstap begaat. 

Je kunt niet alle acties van je paard controleren, maar je kunt ze wel sturen en beïnvloeden. Het kost geduld en training om dit te bereiken.

Blijft uit het zadel als je rij-angst hebt

Ben je bang om in het zadel te zitten? Blijf dan voorlopig even uit het zadel. Het klinkt zo logisch. Als je bang bent om te rijden zal de grootste boost voor je zelfvertrouwen komen uit het werken met je paard vanaf de grond. De controle die je hebt over het lijf van je paard aan de hand helpt je hier enorm mee. 

Kun je de schouders en de achterhand van je paard controleren? Weet je hoe je paard reageert op druk? Horsemanship is erg belangrijk bij het begrijpen van paarden en het meer vertrouwd raken met de dieren. Zodra je controle hebt vanaf de grond en je zelfverzekerd genoeg bent, is het tijd om op te zadelen.

Wees bewust van je lichaamstaal en hulpen

Als jij angstig op je paard stapt, is de kans groot dat je onbewust zult knijpen met bovenbenen en sneller je balans verliest. Je paard zal hier onrustig van worden en waarschijnlijk ook meer voorwaarts zijn. Ontwikkel een onafhankelijke zit en communiceer met je paard middels lichte hulpen. Neem bijvoorbeeld eens zitles aan de longe, dit is zeker niet alleen voor beginners!

Geef niet op

Probeer opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw. De enige manier om jouw angsten te overwinnen is om regelmatig hiermee geconfronteerd te worden. Ga dus gewoon naar stal, ook al ben je misschien bang. Enkel en alleen het komen opdagen zal al voelen als een overwinning.

Terug naar de basis

Als je echt heel erg bang bent, is de oplossing net als bij een jong paard: terug naar de longeerlijn. Je hoeft je absoluut niet te schamen om weer aan de longeerlijn te gaan, het is geen stap terug maar een stap vooruit. Overwin je angst stap voor stap door wanneer het goed voelt enkele minuten los te stappen en bouw dit op.

Heb geen haast

Het is geen race tegen de klok. Jouw doel is om je prettig te voelen bij of op je paard. Dan maakt het niet uit hoe lang je daar over doet, neem de tijd die je nodig hebt. Gaat het kriebelen om een stap verder te gaan? Dan is het tijd om die stap te nemen.

Bron: Horse Collaborative