Van je paardrijangst af door hypnose
Nieuws
Stel je voor: je loopt de kamer in met je hart al in je keel als je alleen maar denkt aan je voet in een stijgbeugel zetten, en je loopt diezelfde ruimte zonder een spoortje angst weer uit, zin om weer met je paard aan de slag te gaan. Is dat mogelijk?
Hypnotherapeute Marly Mertens (54) zegt van wel. “Hypnose kan angst wegnemen en je weer zeker van jezelf laten voelen”, legt ze uit. “Iedere ruiter valt wel eens van zijn of haar paard. De ene ruiter stapt daarna gewoon weer op, maar de andere kan flink bang worden. Het gevoel van controleverlies is heftig en kan telkens terugkomen als je je voet weer in de stijgbeugel wil steken.”
Shortcut
Marly is naast hypnotherapeute ook parttime instructrice. “Mijn ouders hadden een manege in Limburg, dus van jongs af aan heb ik altijd veel gereden en lesgegeven. Inmiddels geef ik al bijna vijftien jaar les in Laren. Vanuit mijn werk als instructrice ben ik ook in de hypnose gerold. Ik kwam namelijk veel in aanraking met ruiters die bijvoorbeeld na een val angstig zijn geworden.”
“Als ruiter heb je twee mogelijkheden als je angstig ben geworden na een harde val: of je stopt met paardrijden en verkoopt je paard, of je gaat door die angst heen. En als je ervoor kiest om de confrontatie aan te gaan, kan hypnose een oplossing bieden.”
‘Bij hypnose gaat de knop sneller om en kom je sneller van het rotgevoel af waar je zelf niet goed bij komt’
“Je kunt het zien als een shortcut. Het overwinnen van een angst is erg lastig en kost ontzettend veel tijd, en vaak blijft het ongemakkelijke gevoel. Bij hypnose gaat de knop sneller om en kom je sneller van het rotgevoel af waar je zelf niet goed bij komt.”
Hoe werkt het?
Hoe werkt dat, zo’n hypnosesessie? “Je neemt plaats in een comfortabele stoel en door middel van mijn stem breng ik je in een staat van lichamelijke en geestelijke ontspanning. Door alleen maar te luisteren naar mijn stem bereik je een bewustzijnstoestand van intense concentratie, een hypnotische trance. Op dat moment staat je onderbewustzijn, waar je angsten en emoties zitten, open voor suggesties. Hypnose is eigenlijk een staat van superfocus, waarbij je tegelijkertijd super ontspannen bent.”
“Ik zet als het ware een knop in je om. Ik reset een mentaal programma wat telkens automatisch opstart als je op je paard stapt. Door het onderbewustzijn positieve suggesties te geven, zoals een ontspannen gevoel, een rustige ademhaling en een kalme, regelmatige hartslag zodra je op je paard stapt, creëer ik een nieuwe realiteit.”
‘Ik reset een mentaal programma
wat telkens automatisch opstart als je op je paard stapt’
“Wat ik vervolgens doe, is dat ik de ruiter ‘les’ ga geven terwijl hij of zij in hypnose is en bij mij in de stoel zit. Ik visualiseer een situatie waarin de ruiter normaal gesproken zou verstijven van angst, bijvoorbeeld wanneer het paard schrikt.”
“In hypnose laat ik de ruiter ervaren hoe het is om zich dan rustig en ontspannen te voelen en dat gevoel zet ik vast in het onderbewustzijn, zodat je dat gaat ervaren wanneer je echt op je paard stapt. Ik zorg dat je weer stevig in het zadel zit en kunt doorpakken op het moment dat het nodig is in plaats van te verstijven.”
“Ook wedstrijdangst kan op deze manier weggenomen worden. Misschien herken jij het ook wel: het trainen thuis gaat superfijn, maar zodra je voor andere mensen iets neer moet zetten, lukt het niet meer. Door hypnose kan ik een flow creëren waar je gedurende het concours van begin tot het einde in zit. Je laat je niet meer afleiden door een jury, het publiek, of andere paarden; je bent helemaal gefocust en op de top van je kunnen.”
Slagingspercentage
Zijn er ook mensen waarbij het niet werkt? “Jazeker”, knikt Marly. “Er zijn mensen die heel graag de controle willen vasthouden. Dan werkt het niet. Als je gehypnotiseerd wil worden, dan lukt het. Maar als je het niet wil, dan lukt het echt niet. Een voorbeeld: als een vrouw haar man naar me toe stuurt om hem van zijn rookverslaving af te helpen, maar hij zelf daar eigenlijk helemaal niet op zit te wachten, dan gaat het geen succes opleveren. Je moet ervoor openstaan en willen veranderen.”
“Bij sommige ruiters gaat gelijk na de eerste sessie de knop om, bij anderen duurt het wat langer, en soms werkt het niet. Ik schat zo in dat van alle mensen die ik van hun paardrijangst afhelp, het slagingspercentage zo’n 85% is.”
“Jammer genoeg heeft hypnose een beetje een ‘eng’ imago. Dit komt door de shows op tv, waarbij hypnotiseurs mensen vreemd laten gedragen. Op die manier wordt hypnose puur ingezet voor entertainment. Maar wees niet bang: de hypnotiseur kan je niet overnemen. Nooit. Dat is een fabeltje.”
“Degene in de hypnose houdt namelijk altijd de controle. Je hebt een kritische factor in jezelf die het gelijk aangeeft als iets niet prettig is. Op zo’n moment kun je gewoon opstaan en weglopen. Er gebeuren alleen dingen waar jij je goed over voelt.”
Chinees
““Een showhypnotiseur laat mensen bijvoorbeeld Chinees praten. Degene die in hypnose is, vindt dat prima, want wie wil dat niet: Chinees kunnen. Uiteraard is het geen echt Chinees, maar degene die in hypnose is, is daar wel van overtuigd.”
“Maar als een hypnotiseur tijdens zo’n show een vrouw vraagt om zich uit te kleden, is dat een andere zaak. Degene zal dat nooit doen, tenzij het natuurlijk gaat om een professionele stripster. Bottomline: je houdt altijd de controle. En, ook belangrijk: je komt altijd weer uit de hypnose.”
“Hypnose wordt ook steeds vaker in ziekenhuizen gebruikt, of bijvoorbeeld bij de tandarts. Hypnose is een stuk minder zweverig dan het imago doet vermoeden. Het is een therapievorm die echt resultaten kan boeken.”
Bron: Bitmagazine.nl