checklist
checklist

Checklist: Schuilt er een eventer in jou en je paard?

Training Opvallend

Eventing is een prachtige discipline binnen de paardensport. Toch is het niet voor ieder paard (en ook niet voor iedere ruiter) weggelegd. Met de volgende checklist kom je er achter of jij en je paard er helemaal klaar voor zijn! 

Je paard vertrouwt jou en jij vertrouwt je paard.

Dit vertrouwen is in een cross extra belangrijk, omdat je in een onbeschermde omgeving samen een echt team moet vormen.

Je bent niet bang om een sprongetje te maken.

Oefen het eerst rustig thuis in de bak, dan buiten en vervolgens in een oefencross. Een beetje durf is wel handig, maar je moet het vooral doen! Dit geldt ook voor je paard, ook hij moet een beetje durven. Een paard dat bang is om natte voeten te krijgen, is niet het meest geschikte type.

Je bent fit, net als je paard.

Een B cross is met een lengte van een paar kilometer best te overzien, maar dat neemt niet weg dat de fysieke gezondheid van jou en je paard wel goed moet zijn. Zorg dat jullie allebei fit zijn en dat je met gemak een paar kilometer kunt galopperen. Je ademhaling is erg belangrijk, blijf vooral goed uitademen!

Je paard heeft een meewerkend karakter en wil graag voor je werken.

Dit is zeker als je net begint met crossen een heel belangrijke eigenschap in een paard. Wil je verder met crossen op een hoger niveau? Dan wordt galoppeervermogen en springtalent ook belangrijk.

Je laat je niet zomaar uit het (cross)veld slaan.

Als je aan iets nieuws begint, zal niet alles direct lukken. Houd gewoon vol, want oefening baart kunst!

Je houdt van afwisseling.

Crossen is wel even wat anders dan figuren rijden in de bak. Eventing is ontzettend veelzijdig en een bekend gezegde onder eventingruiters luidt dan ook: three days, three ways!

Je hebt controle over je paard, ook buiten op vreemd terrein.

Als je wil beginnen met crossen is het belangrijk dat je paard gehoorzaam is en jij de controle hebt. Ook als je buitenrijdt en daar een sprongetje maakt.

Je hebt een bodyprotector, een rugnummerdrager en speciale crossbeschermers voor je paard.

Zulke bescherming is heel belangrijk om crossen vooral leuk te houden.

Je hebt tenminste één winstpunt in het B springen.

Zowel jij als je paard hebben enige springervaring nodig om een cross goed uit te rijden. Voor een oefencross geldt de regel van één winstpunt niet, check in dit geval de reglementen van de desbetreffende organisatie.

Je kunt na het lezen van deze lijst niet wachten om te beginnen.

Mooi! Dan staat jou in een leuk avontuur te wachten. In Nederland zijn diverse oefenterreinen waar trainingen worden georganiseerd. 

Bron: Bit & Cap