benen
benen

Nieuwe peesbeschermers sporen kreupelheden op

Training Opvallend Recht richten

Een Frans technologiebedrijf heeft een peesbeschermer ontwikkeld met een ingebouwde sensor die kreupelheden kan detecteren. Deze Ekico-beschermer bevat een sensor die de extensie van de kogel en de belasting op de voorbenen vergelijkt. Daarmee verschilt het van andere systemen die onregelmatigheden opsporen, aangezien deze meestal de asymmetrie in de paslengte meten.

Het systeem bestaat uit draadloze sensoren en een app. De beschermers kunnen in zo’n 15 passen al gelijk een analyse van de bewegingsafloop van het paard maken. Morgane Gerout-Juban, een amazone en springcoach die de start-up samen met informaticus Stéphane Juban heeft opgericht, legt uit dat bestaande producten vaak de asymmetrie in de diagonale beenzetting analyseren met een versnellingsmeter.

“Deze beschermers tonen het verschil in belasting tussen het linkervoorbeen en het rechtervoorbeen door de extensie van de kogel te meten,” vertelt ze. “Volgens Roger Smith (professor aan de Royal Veterinary College) is de functie van de kogel cruciaal in de meeste letsels aan het zachte weefsel van het pijpbeen en de koot. Deze informatie zou zeer interessant kunnen zijn voor dierenartsen.”

Voorlopig alleen voor dierenartsen

Het bedrijf, gebaseerd in Normandië, was onlangs aanwezig op het World Congress of Equine Veterinarians (Wereldcongres voor Paardendierenartsen) in Beijing. Daar presenteerden zij hun wetenschappelijk onderzoek over de peesbeschermers, uitgevoerd door Professor Jean-Michel Vandeweerd van de Universiteit van Namur.

“Er is veel interesse geweest vanuit dierenartsen, universiteiten en distributeurs van diergeneeskundige middelen,” vertelt Morgane. “Ons werk wordt aandachtig gevolgd over de hele wereld and we moeten nu hard werken om aan alle verzoeken voor demonstraties te voldoen.”

De peesbeschermers kunnen momenteel alleen worden besteld door dierenartsen en zullen vanaf begin 2019 geleverd worden, maar het bedrijf hoopt in de toekomst ook een model voor paardeneigenaren uit te brengen.

Interpretatie

“De gegevens die de app geeft, zijn makkelijk te begrijpen, maar ik denk dat we voorzichtig moeten zijn wat betreft de interpretatie,” legt Morgane uit. “Daarom wordt ons eerste hulpmiddel gebruikt in samenwerking met dierenartsen en worden onze algoritmes gecreëerd door een diergeneeskundige informatiewetenschapper. Maar natuurlijk zal de informatie voor eigenaren (wanneer de peesbeschermers voor een breder publiek beschikbaar worden) niet hetzelfde zijn als voor dierenartsen.”

Het bedrijf is ook van plan om op de korte termijn een variant voor de achterbenen te ontwikkelen. “We zijn allebei zeer enthousiast over het project,” voegt Morgane toe. “Ik ben amazone, ik rijd wedstrijden, zorg voor paarden, begrijp ze en houd van ze. Stephane is verslaafd aan nieuwe technologie en is creatief.

“Talloze studies hebben aangetoond dat problemen in het bewegingsapparaat veel voorkomen bij paarden. Ik denk dat zo’n simpel hulpmiddel als deze beschermers fantastisch zou kunnen zijn als ze bijdragen aan het opsporen van onregelmatigheden. Daarnaast willen wij echt een bruikbaar en nauwkeurig instrument ontwikkelen, daarom richten wij ons eerst ook op dierenartsen.”

Bron: Horse & Hound