200615004_ABFweb
200615004_ABFweb

Van probleem naar oplossing

Training Horsemanship

Of het nu om een inenting, wormenkuur of om trailerladen gaat. We lopen allemaal weleens tegen een uitdaging aan met ons paard. Het maakt eigenlijk niet uit om welk probleem het gaat, de aanpak is vaak grotendeels hetzelfde. In dit artikel geeft Paula van de Geest van Paardengedrag en -welzijn je de drie belangrijkste tips voor het trainen van je paard.

1. Hak de training in kleine stukjes

“Als je paard moeilijk de trailer oploopt, is je ultieme doel natuurlijk dat hij probleemloos laadt. Voor veel paarden is dit geen haalbaar doel in één training. Hak daarom de training in stukjes en kijk heel goed naar wat jouw paard nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld een paard dat op 10 meter van de trailer al weg wil rennen? Dan zou een eerste doel kunnen zijn: je paard ontspannen aan de klep laten snuffelen. Bij een ander paard is op de klep staan misschien al een realistisch eerste doel. Een stappenplan zal voor elk paard anders zijn. Soms zal je je plan tijdens de training ook aan moeten passen. 

Individuele benadering

Wil je je paard bijvoorbeeld leren dat een inenting geen pijn doet, dan kan je beginnen door eerst de ‘prikplek’ aan te raken, daarna kan je de huid tussen je vingers oppakken en uiteindelijk in de huid ‘prikken’ met een stomp voorwerp. Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment te snel gaat voor het paard. Het vastpakken van de huid is bijvoorbeeld nog niet voldoende bevestigd, je gaat door naar de volgende stap en het paard reageert ineens heftig. Ga dan gewoon weer een stap terug en herhaal die stap tot je het idee hebt dat het paard ontspannen is. Met het ene paard ga je snel door alle stappen heen en met het andere paard duurt het langer. Er is geen goed of fout, zolang je maar goed blijft kijken naar wat je paard nodig heeft en je training daar op aanpast.”

2. Maak er een feestje van!

“Jouw paard snapt het nut niet van een dierenarts, hoefsmid of een trailer. Dit kan je hem helaas ook niet uitleggen. Best begrijpelijk dus dat paarden niet altijd enthousiast met ons meewerken als we iets van hen willen. De truc is om van de activiteit een feestje te maken. Dit kan met een lekker brokje, maar ook met een kriebel op de schoft. Bedenk waar jouw paard blij van wordt en gebruik datgene als beloning.”

Beloning

“Door te werken met een beloning wordt de training leuker voor je paard. Het levert hem dan namelijk ineens iets op! Bij veel paarden zie je dat ze veel actiever op zoek gaan naar wat je van hen wilt. Ze raken gemotiveerd om het goede antwoord te geven en er ontstaat een leuke samenwerking. En een mooie bijkomstigheid: door je te richten op wat er allemaal goed gaat, voel je je zelf vaak ook een stuk blijer tijdens de training. En ook dat helpt je paard!”

3. Neem de tijd

“Wat ik vaak zie gebeuren is dat te laat gestart wordt met de training. Als de dierenarts over een paar maanden komt enten, start dan alvast met oefenen. Hetzelfde geldt voor het geven van een wormenkuur of voor een bezoek van de hoefsmid. Ook als je op wedstrijd wilt met je paard of op buitenrit, begin dan al weken van tevoren met de trailertraining. In noodsituaties gelden uiteraard andere regels, maar als je de tijd hebt: neem die dan ook. Zoals gezegd ziet een paard het nut niet in van een heleboel dingen die wij van hem willen. Deze dingen zijn soms zelfs volledig in strijd met zijn instinct en gevoel van veiligheid. We kunnen dan ook niet verwachten dat een paard ‘gewoon even normaal’ doet tijdens deze activiteiten. Als je iets van je paard wilt, dan is het jouw verantwoordelijkheid als eigenaar of verzorger om je paard dit in alle rust te leren. Geef hem en jezelf daar ruim de tijd voor om frustraties te voorkomen. Probeer de training te zien als een leuke uitdaging. Dat is een hele andere instelling dan wanneer je de enting, de wormenkuur of de trailer als een ‘moetje’ ziet. Hoe gaaf is het als je paard iets niet wil of ergens bang voor is en jij hem vervolgens traint om datgene wél voor je te doen! Geniet van elke stap voorwaarts en neem je tijd. Van deze goede basis zullen jullie nog heel lang plezier hebben.”

Bron: Bit & Cap