Buitenrit
Buitenrit

9 tips om je paard te trainen tijdens een buitenrit

Training Dressuur Opvallend

Een buitenrit met je paard is een leuke afwisseling, maar je kunt ook gelijk het nuttige met het aangename combineren. Want tijdens deze rit kun je toch nog aan je prestaties in de wedstrijdring werken. En aan je zelfvertrouwen. Negen tips.


1. Op de letter rijden

Een boom of een lantaarnpaal: het zijn je bakletters tijdens een buitenrit. Focus je op een bepaald punt en rijd daar bijvoorbeeld een overgang. Of zorg dat je een rechte lijn aanhoudt als je recht op bijvoorbeeld een heg afrijdt.

2. Wijken voor het been

Als je iets tegen komt dat je paard eng vindt, ga dan wijken voor het been, terwijl je zijn hoofd wegdraait van het enge object. Zorg wel dat je voorwaarts blijft gaan. Zo leid je je paard af en leert hij zonder aarzeling zijwaarts te gaan voor je been.

3. Hekken openen en sluiten

Wees niet terughoudend om te oefenen met het openen en sluiten van hekken als je die op je pad tegen komt. Als je dat te paard doet, leert je paard tegelijkertijd een wending om de voorhand te maken en achterwaarts te gaan, zonder dat hij het doorheeft.

4. Perfectioneer de vrije stap

Op een buitenrit heeft een paard vaak meer voorwaartse drang en is hij wellicht eerder ontspannen dan in de dressuurring. Dat kun je gebruiken om je vrije stap of middenstap, waarbij hij zijn hals moeten laten vallen, te oefenen.

5. Oevers klimmen

Als je bij het bos woont, of aan het strand kun je de omgeving gebruiken om aan het zelfvertrouwen van je paard te werken. Zijn er natuurlijke oevers gevormd, of hoogteverschillen in het zand langs kreken, probeer dan met je paard daar op- of af te klimmen. Begin natuurlijk met een klein hoogteverschil en bouw je training geleidelijk op.

6. Dapper over de sloot

Spring een slootje als je dat tegen komt. Het is niet alleen leuk, je leert je paard ook spelenderwijs over een geultje te springen. Let wel op dat de grond aan beide kanten goed is en dat het geultje veilig en geschikt is om overheen te gaan.

7. Werk aan jullie band

De meeste paarden zullen rond een plas stappen, omdat hun instinct hun vertelt dat de grond daarin lager is. Als je ze kunt overtuigen om erin te gaan en er vrolijk doorheen te stappen, leren ze niet alleen dat het leuk is, maar tegelijkertijd bouw je een vertrouwensband op met je paard.

8. Waterpret

Als je met je paard door natuurlijke stroompjes of zeewater gaat, leert je paard dat het leuk is om nat te worden. Begin altijd in ondiep water en zorg dat de bodem stabiel is.

9. Leer met onverwachte dingen omgaan

Je weet nooit wat je tegenkomt op een buitenrit en dat geldt eigenlijk ook op wedstrijd. Dus als je paard gewend is aan verschillende ondergronden, schaduwen en andere ongebruikelijke dingen, dan zou het geen probleem op wedstrijd moeten zijn.
Bron: Horse and Hound
110217717_ABFweb