Trainen
Trainen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Houd je paard bij de les

Training Opvallend

Is jouw paard snel afgeleid? Dit kan tijdens trainingen en vooral op concours voor veel frustratie zorgen. Er zijn gelukkig wat hulpmiddelen om je paard beter bij de les te houden en zijn focus te verplaatsen op jou en je hulpen. Hieronder enkele tips om te verwerken in je training.

1. Overgangen

Door je paard vaak om een reactie te vragen, raakt hij minder snel verveeld en is de kans groter dat hij naar jouw hulpen gaat luisteren. Rijd veel overgangen en schijnovergangen en zorg voor tempocontrole.

2. Voltes openen en sluiten

Hierbij wordt de voorhand meer begrensd, waardoor het paard meer aan de buitenhulpen komt. Het binnenachterbeen treedt hierbij meer onder de massa. Dit is ook een mooie voorbereiding op het schouderbinnenwaarts rijden.

3. Figuren rijden

Blijf niet enkel voltes en rechte lijnen rijden. Daag je paard uit! Rijd eens gebroken lijnen, voltes halve baan, vierkantjes, slangenvoltes; alles dat er voor zorgt dat je paard beter op jouw hulpen zal reageren.

4. Ontspanning

Zorg allereerst dat je zelf ontspannen bent, voor je van je paard ontspanning verwacht. Draaf een rondje aan een wat langere teugel en vraag je paard de bovenlijn lekker los te laten. Pak na een moment van ontspanning het werk langzaam weer op.

5. Desensibilisatie

Wanneer jouw paard vooral op concours snel afgeleid is, zorg er dan voor dat hij daar niets ziet wat hij nog niet kent. Neem je paard veel mee op pad, naar maneges in de buurt, naar clinics, wedstrijden, evenementen, buitenritten. Leer je paard dat het onbekende helemaal niet eng, maar juist leuk is!

Naar een idee van Horse&Hound.