Training veulen
Training veulen

Train je veulen

Training Grondwerk Opvallend

Het voorjaar is begonnen en dat betekent... veulentjes in de wei!
Een veulen leert continu over soortgenoten en de wereld om zich heen. Je kunt hem al vroeg leren om met mensen om te gaan. Dat maakt de interacties met het veulen veel aangenamer en helpt latere gedragsproblemen voorkomen. Gedragsbioloog Marc Pierard legt uit.

Direct meelopen

“In tegenstelling tot baby’s of puppy’s moet een veulen onmiddellijk na de geboorte meelopen met de moeder en de groep. Het veulen moet heel snel leren wie zijn moeder is, wie de andere groepsleden zijn en hoe hij met de andere paarden en zijn omgeving moet omgaan. De relatie met de mens is voor paarden een cruciaal aspect. 

‘Zo ga je met mensen om’

Geef het veulen al op jonge leeftijd de kans om te leren hoe hij met ons moet omgaan. Ik heb het dan niet over ‘imprint training’, waarbij het veulen minuten na de geboorte intensieve interacties krijgt opgedrongen. Een veulen heeft enkele dagen (tot mogelijk twee weken volgens een studie) nodig om de band met de moeder echt volledig op te bouwen. Na één tot 2 weken kan je al heel bescheiden werken aan de relatie met het veulen.

Goede relatie met de merrie

Bij meerdere soorten (ook de mens) werd aangetoond dat stress tijdens de dracht een levenslange invloed kan hebben op de fysiologische verwerking van stress en angst bij het jong. De opvoeding van het veulen begint dus eigenlijk al voor de geboorte. Ontwikkel een goede relatie met de moeder van het veulen. Frans onderzoek toonde aan dat veulens minder angstig reageren als de moeder positief reageert op mensen.

Rustig opbouwen

Begin dus de merrie wat te borstelen en geef haar wat lekkers zonder naar het jonge veulen toe te gaan. Geleidelijk kun je het veulen ook aanraken, wanneer het zelf naar je toe komt. Dit bouw je rustig uit door het veulen overal aan te raken en door de voetjes heel even op te tillen. Na gewenning aan een halstertje, kan je het veulen heel rustig leren om correct te reageren op de signalen van vooruit en stoppen. Dit hoeft niet vaak te gebeuren, zelfs één keer in de week helpt al.


Marc Pierard. Foto: Lonneke Ruesink  

Niet te lang

De training met een veulen moet zo rustig mogelijk verlopen waarbij je de aanwezigheid van de moeder als geruststelling gebruikt. De oefeningen mogen ook niet te lang duren, maximaal zo’n tien minuten per keer. Persoonlijk ben ik een grote tegenstander van het aanleren van trucjes, zoals de voorbenen op je schouders zetten of op je schoot komen zitten. Probeer dit een tweejarige maar eens af te leren…”

Bron: Bit & Cap

Marc Pierard