losrijden
losrijden

Tips voor losrijden

Training Opvallend

Vergeet wedstrijdangst, voor velen is de losrijbaan veel spannender dan de wedstrijd zelf. Met de volgende tips word je de zenuwen de baas!

1. Neem de tijd. Een goede warming-up moet nooit worden gehaast. Het is verstandig om minstens twintig minuten los te rijden en daarvan het paard minimaal tien minuten lang-laag te rijden, voordat je hem oppakt en oefeningen rijdt of bijvoorbeeld gaat springen.
2. Denk buiten de ring. Als het druk is in de losrijbak is het misschien beter om een rustige plek te zoeken en het terrein te gaan verkennen.
3. Houd rekening met je paard. Heb je een jong paard, start dan op een rustige wedstrijd en niet een met nog vijftien andere deelnemers in de losrijbaan.
4. Blijf alert. Het is belangrijk dat je alert blijft op zowel je paard als de omgeving. Niet iedereen let altijd even goed op, dus dan is het belangrijk dat jij dat wel doet.
5. Rijd niet te lang los. Als je gaat springen, spring dan drie kruisjes, drie stijltjes, drie kleine oxers en drie wat grotere oxers. Als je gevoel hierbij goed is, is het prima. Ga geen gekke dingen uithalen net voordat je de ring in gaat.
6. Ken de regels. Dat klinkt misschien heel erg logisch, maar veel ruiters kennen de bakregels niet en dat kan nog weleens voor irritaties zorgen.
7. Doe alleen wat je al kent. Vijf minuten voor je de ring in moet een nieuwe oefening aanleren is niet het juiste moment. Losrijden is puur en alleen om de spieren te gymnastiseren voordat je de ring in gaat.
8. Geef je fouten toe. Het gebeurt iedereen weleens dat je een ander afsnijdt. Geef dat gewoon toe en zeg sorry, dan is er niets aan de hand.
9. Vraag om hulp. Raak aan de praat met je concurrentie, vooral als je vaker dezelfde mensen ziet op wedstrijden. Als je dan een keer alleen bent zijn er altijd wel mensen die je hindernissen op willen hogen of je jas aan willen pakken.
Bron: Horse and Hound