Handhouding
Handhouding Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Drie tips tegen rechte, stijve armen

Training Dressuur

Ruiters die met rechte, stijve armen rijden. Velen denken dat ze daarmee een mooie stille hand houden. Maar het omgekeerde is waar: de armen zwabberen alle kanten op (en de handen dus ook). Ze verliezen hierdoor het contact met de mond van het paard.

De reactie van het paard

Sommige paarden gaan met hun hoofd schudden als de ruiter met stijve armen rijdt. Of ze maken hun stappen korter, waardoor ze de trek-en-duwbeweging van de ruiter minder voelen. Veel paarden zullen in elk geval hun best doen om onder de druk uit te komen.


Zo moet het dus niet! Deze foto is in scène gezet. 

Tips voor mooi gebogen ellebogen

De truc is om je ellebogen mooi gebogen te houden. Hoe je dat doet? We geven je drie tips.

1. Laat je bovenarm recht naar beneden hangen

Je creëert de ideale armpositie als je je bovenarm recht naar beneden houdt. Het hoort bij je bovenlichaam en je kunt het best voorkomen dat het daar niet los van komt (naar voren of naar achteren). Dan voorkom je dat je met je bovenarm invloed uitoefent op de mond van je paard.

2. Zorg voor een L-vorm in je arm

Je onderarm komt juist wel los van je lichaam, richting de mond van het paard. Je maakt dan een soort L-vorm met je arm. (Niet te scherp. Een ‘zachte’ ‘L’.) Je handen blijven in lijn met de teugels die in verbinding staan met de mond van je paard. Zorg ervoor dat je ellebogen niet uitsteken. Als je je arm in een L-vorm houdt, houd je je handen vanzelf een klein stukje voor het zadel. De perfecte positie.

3. Vang de beweging op met je armen

Paardrijden is bewegen. Probeer dus niet geforceerd je armen in die L-vorm te houden, maar zorg voor wat leven in je armen. En als je armen de beweging opvangen, kun je je hand mooi stil houden. (Nog een goede tip voor stille handen: oefen door met je pinken de zadelboom vast te houden. Als je eenmaal een mooie stille hand én een L-vorm in je armen hebt, kun je het zonder handen proberen. ;-))


Emmelie Scholtens

Bron: Horselistening.com / Bit & Cap

10853982_850126755007505_1831332245_o
houding zit emmelie scholtens