7 games
7 games Zijgangen

Zijgangen: leuk en nuttig

Training Dressuur Opvallend

Zijgangen zijn niet alleen leuk, ze helpen ook om een paard soepeler te maken en tot meer verzameling te brengen. In dit artikel gaan we verder in op het rijden van zijgangen. Maar je kunt zijgangen ook aan de hand doen of als onderdeel van je grondwerk.

Jurylid en instructeur Jan Enne Kloosterboer: “Je moet zijgangen niet alleen doen omdat het in de proeven staat, ze dienen ergens voor. Dus ook als je geen wedstrijden rijdt, zijn zijgangen leuk en nuttig om te doen met je paard.”


Zijgangen leveren meer balans

“Op de juiste manier uitgevoerd krijgt een paard er meer balans door. Door zijgangen wordt een paard gestimuleerd zijn achterbenen verder onder zijn lichaam te brengen en daardoor meer gewicht te dragen.”

“En de manier waarop de oefeningen per niveau in de proeven zijn verwerkt, past bij de scholing van een jong paard. Je begint met wijken, daarna komt de schouderbinnenwaarts in beeld, vervolgens de travers en als laatste het appuyement.”


Foto: Lonneke Ruesink

Hulpen

“Je eigen hulpen geven moet je proberen duidelijk en consequent te doen. Daarbij moet je altijd onthouden dat een hulp met twee benen voorwaarts betekent en met één been zijwaarts.”

Het nut van zijgangen FOTO LONNEKE
benen dressuur travers bandage