trailer
trailer

Voor de eerste keer in de trailer

Training Opvallend Trailer laden

Wanneer je een paard gaat leren in de trailer te lopen, zijn tijd en geduld van groot belang. Paarden zijn van nature claustrofobisch en we moeten ze de tijd geven om zich comfortabel te voelen in de trailer. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Laat je paard wennen aan de aanwezigheid van de trailer

Paardenfokker- en trainer Bill van Norman legt uit: “Om te beginnen laat ik het paard in een cirkel om me heen lopen, direct achter de open trailer. Ik gebruik een touw, geen longeerlijn, omdat ik het paard dichtbij me wil houden. Ook houd ik een touw in mijn hand dat ik tegen mijn been kan slaan om het paard voorwaarts te houden.”

“Als het paard wil stoppen en wil ruiken of kijken naar de trailer, moedig ik dat aan. Je moet elke poging van het paard om het te proberen begrijpen en toelaten. Als hij dat doet aai ik hem en als zijn aandacht wegglijdt van de trailer vraag ik hem weer om rondjes te lopen. Doe dit aan beide kanten, zodat ze aan beide kanten gewend zijn aan de trailer.”

Laat je paard er voorzichtig inlopen

Bill gaat verder: “Als het paard op zijn gemak is naast de trailer, vraag ik hem of hij erin wil lopen. Stel dat hij linksom aan het lopen is, stap ik in zijn pad zodat hij niet langs de ingang van de trailer kan lopen. Ik doe mijn linkerhand omhoog en stuur hem in de richting van de trailer. Met mijn rechterhand, waarin ik een touw heb, drijf ik hem een beetje op.”

“Als je een tweede persoon hebt om je te helpen, zou die met iets kunnen wapperen achter het paard. Je moet ervoor zorgen dat het buiten de trailer oncomfortabel is voor het paard.”

Ga niet pushen

“Sommige paarden zullen er zo inlopen, zonder er een probleem van te maken. Anderen zullen iets voorzichtiger zijn. Als hij stopt en er voorzichtig naartoe buigt, is dat al goed. Hij probeert het en ik beloon dat door hem te aaien. Het is belangrijk dat je niet aan zijn hoofd gaat trekken of hem gaat duwen wanneer hij het probeert. Als je een paard pusht dat erover denkt om in de trailer te gaan, ontmoedig je hem eigenlijk eraan te denken. Ga niet haasten, geef je paard te tijd om het te ontdekken.”

Heb geduld

“Als het niet lukt, laat je paard dan nog wat rondjes stappen om hem weer rustig te krijgen en probeer het vervolgens opnieuw. Als je paard over je heen probeert te vluchten, zul je wat assertiever moeten zijn met je lichaamstaal. Maar verlies niet je geduld. Zorg dat je paard aan jou af kan lezen dat er niets is om zich zorgen over te maken. Als jij kalm blijft, blijft je paard dat ook.”

Als je paard verstijft

“Andere paarden zullen verstijven wanneer ze oog in oog staan met een open trailer. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een paard rustig in de trailer te krijgen. Soms pak ik mijn touw en haal ik dat in een grote lus achter de benen van het paard door.”

“Zorg wel dat je paard dat kent, anders veroorzaak je nog meer paniek. Ik ga in de trailer staan en vraag het paard naar binnen te lopen door kleine druk op het touw. Hij zal van die druk af willen komen en de trailer instappen. Dit werkt beter dan aan het hoofd trekken, omdat hij niet tegen deze druk in zal gaan.”

Herhaal

“Een van de meest belangrijke dingen om te onthouden is dat je niet meteen de klep dicht moet doen als je paard eenmaal op de trailer staat. Het is nog niet goed. Haal hem er weer uit en herhaal het nog een keer of vijf. Je wilt dat je paard ontspant.”

“Ik heb mensen gezien die haast hadden en meteen wegreden toen hun paard er eindelijk in stond. De volgende keer wilde het dier er niet in omdat het een nare ervaring voor hem was geweest.”

Bron: Americas Horse Daily