Afbeelding
Foto: Daisy Badenhop

Sandy van den Goorbergh van Equus Universalis: “Een trots paard voelt zich gezien”

Training Dressuur Opvallend

Wat heeft een paard nodig om gezond en gelukkig te worden én te blijven? Om deze vraag te beantwoorden duiken we in de ‘magie’ van een andere trainingsmethode. Ben je vastgelopen of wil je op een eerlijkere manier een paard trainen? Bekijk het dan eens door de ogen van het paard.

Kijk naar het paard

We willen allemaal het beste voor onze geliefde viervoeters. Een correcte manier van trainen hoort daarbij. Vanaf 2006 is Equus Universalis werkzaam met een totaalconcept in het kader van paardenwelzijn. Sandy van den Goorbergh is eigenaar en hoofddocent en vertelt dat hun doel is om een paard gezond en gelukkig te maken. 

Zij legt uit: “In de trainingen staat de mening van het paard centraal. We zijn gewend dat het paard op een door de ruiter gekozen moment moet luisteren en gehoorzamen. Maar luister en kijk jij vervolgens naar de reactie van je paard en wat doe je daarmee? 

Bij ons ontwikkel je jezelf en je lichaamstaal om je paard te kunnen begrijpen. Wij kijken naar het volledige paard, zowel geestelijk als lichamelijk, in combinatie met de manier van trainen. Wij zijn er voor ieder paard en iedere discipline. Het gaat erom dat paarden zich door middel van de juiste training zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.”

Eeuwenoude kennis

Josepha Guillaume is de oprichtster van Equus Universalis en zij liet zich inspireren door de rijkunsten van onder andere de Spaanse Rijschool in Wenen. De technische basis van de CRKBO geregistreerde beroepsopleiding van Equus Universalis is de dressuur van deze ruim 450 jaar oude rijschool. 

Dressuuroefeningen zijn van oorsprong uitgevonden om een paardenlichaam te verbeteren. Het doel van de opleiding is om trainers en instructeurs te leren hoe ze kunnen bijdragen aan de optimale gezondheid en het geluk van een paard. De opleiding duurt twee jaar, je kunt kiezen uit vier afstudeerrichtingen en je komt in die tijd twintig keer naar Schinnen (Zuid-Limburg) voor praktijk- en theorieles. 

Kennis, vaardigheid en inzicht worden aangevuld met een stukje hoefkunde, revalidatie en gedrag maar ook biomechanica, fysiologie, psychologie en natuurgeneeskunde. Dit hele pakket is belangrijk omdat de samenwerking van lichaam en geest gezond moet zijn.

Entertain the horse

Alles draait om een happy en gezond paard. “Wij willen dat het paard plezier heeft in zijn training, dat staat bij ons absoluut op nummer één. Onze visie is dat wij het niet vanzelfsprekend vinden dat een paard gewoon zomaar doet wat wij willen, wij zijn dankbaar dat hij mee wil werken”, legt Sandy uit. 

Het gaat er niet om dat een doel wordt bereikt waarvoor het paard van alles moet. Belangrijk is dat hij doet wat hij leuk vindt, door hem te entertainen. Je begint met een voedselbeloning in combinatie met je stem en in een later stadium gaat het paard merken dat wat jij van hem vraagt goed is voor zijn lichaam. Daarmee is de training uiteindelijk de beloning voor het paard. De sleutel tot succes: streel zijn ego en prijs hem de hemel in. 

Een trots paard voelt zich gezien en gaat zich makkelijker uiten. Ieder paard is gebaat bij een goede training, dus ook een wat minder goed gebouwd of gefokt paard, een ouder paard of een paard dat herstellende is van een blessure. Sandy vervolgt: “We beginnen met dressuur aan de hand en werken met een zachte kaptoom waardoor je geen druk kunt zetten. Door dressuuroefeningen leer je een paard zijn lichaam correct te bewegen en sterker te maken.”

“Pas veel later komt de ruiter op het paard aan bod. We willen dat het paard zelf de oefeningen uitvoert en graag aan het werk gaat. Dat gebeurt wanneer het paard gaat merken dat hij zich na de training beter voelt dan voor de training.” 

Medisch opgegeven of onhandelbare paarden

Equus Universalis werkt veel met getraumatiseerde en onhandelbare paarden. Waar de reguliere manier van trainen geen uitkomst meer biedt, boekt de training van Equus Universalis veel positieve resultaten. De basis is een correcte biomechanische training met de welwillende medewerking van het paard. 

“Wij maken de training voor het paard leuk en daardoor leert het paard zich te uiten wanneer hij iets niet kan of wil doen. Ons motto is; wanneer een paard iets niet doet, dan heeft hij daar een goede reden voor. Let op; het is dus niet zo dat een paard iets niet wil, maar juist iets niet kan”, aldus een gedreven Sandy. 

“Luister naar je paard en geef hem een stem om problemen te voorkomen. Ga nooit over de grens van een paard heen, want een gedwongen paard verlies zijn trots met nadelige gevolgen voor zijn lichaam en geest. Een eerste teken dat het mis gaat is al heel klein.”

“Denk aan een oog dat omhoog gaat, of een oor dat even naar achteren gaat. Loop je tegen zoveel weerstand aan dat je paard gaat bokken of steigeren? Dan is het al eerder in je training behoorlijk misgegaan. Check daarom tijdens iedere training of je paard het nog leuk vindt. Paardenwelzijn begint met trainingsplezier voor het paard.” 

Contact en meer info

Equus Universalis, Hegge 150, 6365 EG Schinnen,
0031-619852050, www.equusuniversalis.nl,
info@equusuniversalis.com

Tekst: Chantal Emans | Foto’s: Daisy Badenhop en Eva Tesselaar

Sandy van den Goorbergh