Afbeelding

Ieder paard verdient een fitte ruiter

Training Dressuur Mental Coaching Mindful Equestrian Opvallend Ruiterfitheid Wedstrijden

Je herkent het wel: je traint je suf, maar de prestaties kunnen beter. Als ruiter kun je in fitheid niet achterblijven. Om jou hierbij te helpen biedt One Switch opleidingen en trainingen om het mentale en fysieke welzijn van de ruiter te bevorderen. Want betere resultaten en een blij paard beginnen bij een vitale ruiter met een flexibele en positieve mindset!

Mental Coach

De jeugd heeft de toekomst, dus een goed begin van het correct leren paardrijden, het beheersen van je emoties en het diervriendelijk leren omgaan met een paard is van groot belang. Tijdens de Mental Coach opleiding Kinderen leer je om een kind te begeleiden van onzekerheid naar overwinning in het zadel. 

Het leuke is dat iedereen die te maken heeft met jonge ruiters de opleiding kan volgen. Denk hierbij aan instructeurs, maar ook aan ouders die een stukje achtergrondkennis willen om hun kind te helpen. Je ziet rond het tiende levensjaar een toename van mentale klachten. De manier van belonen speelt hierin een grote rol omdat kinderen gevoelig zijn voor positieve aandacht. 

Het kan alleen niet altijd goed gaan en fouten maken hoort erbij. Een kind moet leren dat ‘falen’ geen afbreuk doet aan jou als persoon. Paardrijden is een mooie leerschool om te leren samenwerken, te communiceren en geduld op te brengen. Een stukje ontwikkelingspsychologie, verwachtings- en emotiemanagement kunnen een kind hiermee veerkrachtiger maken. Het doel van deze opleiding is het leren coachen van jonge ruiters om onzekerheden te overwinnen en zelfvertrouwen te ontwikkelen voor meer ongedwongen rijplezier.

Personal en Online trainingen

Wat in 2017 begon met het idee om fitness op maat en groepstrainingen voor meer vitale medewerkers op de werkvloer te verzorgen, groeide al snel uit tot het geven van trainingen specifiek voor ruiters. De inspiratie voor ruiterfitheid is ontstaan bij dressuurstal van Baalen. Hier kwamen Janneke den Otter en Garry Abbas (bedenkers en coaches van One Switch) om persoonlijke fitness op maat te geven. 

Naast de personal- en groepstrainingen bij Marlies van Baalen komt Janneke regelmatig bij Imke Bartels op stal om daar de ruiters fit te houden. Tegenwoordig geven ze voornamelijk Personal trainingen op hun eigen locatie in Ingen (Gelderland) en is er de mogelijkheid tot het volgen van algemene online trainingsprogramma’s. Het laagdrempelige voordeel van de online workouts is dat ruiters van ieder niveau en in hun eigen tijd een acht- of tienweeks trainingsprogramma kunnen volgen. Je kan al trainen vanaf een kwartiertje per keer en de workouts zijn speciaal gericht op wat belangrijk is voor het ‘rechtrichten’ van een ruiter. 

Denk hierbij aan symmetrie, heup- en rompstabiliteit om zo recht en gelijk mogelijk in het zadel te zitten. Daarnaast werk je aan bewuste controle, een onafhankelijk aansturing en mobiliteit om soepel te bewegen. Allemaal belangrijke aandachtspunten voor een ruiter die beter wil presteren met verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef naar het paard toe.

Opleidingen tot coach

Wil je jezelf ontwikkelen tot professioneel coach? Dat kan! Je kan de Ruiter Vitaal Coach opleiding volgen via een thuisstudie waarin je wordt opgeleid tot trainer voor ruiters. Je leert alles over het menselijk lichaam en hoe je de balans, stabiliteit, houding en fitheid van jouw ruiter kan verbeteren. 

Met het verbeteren van een ruiter door middel van een stukje bewustwording van een betere houding, meer controle en een diepere verbinding draag je bij aan betere prestaties en het welzijn van het paard. Wil je aan de slag als professioneel Mental Coach? Dan geeft de Mental Coach voor Ruiters opleiding je live online tools en vaardigheden om jouw ruiters te leren omgaan met faalangst, stress en prestatiedruk. 

Je leert hoe je een ruiter laat reflecteren door te kijken naar zijn eigenwaarde en wat voor hem belangrijk is. Daarnaast leer je welke oefeningen je een ruiter kan geven die helpen bij het omgaan met angsten. De opleidingen zijn flexibel te volgen en zijn voor iedereen die affiniteit heeft met de paardensport. Na het afronden ontvang je een erkend diploma.

Het advies van Janneke

“Mijn missie is wereldwijd ruiters bereiken om het welzijn, de gezondheid en de vitaliteit van paarden en ruiters te bevorderen. Door bij ruiters de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren dragen we bij aan een stukje paardenwelzijn. Van recreatie- tot Grand Prix-ruiter, het is voor iedereen!”

“Mijn tip voor een fitte ruiter: doe drie keer per week twintig tot dertig minuten een workout. Dat kan prima thuis met simpele oefeningen. Daarnaast kun je in het dagelijks leven dingen doen om de scheefheid uit je lichaam te krijgen, denk hierbij aan links en rechts afwisselen bij het stofzuigen of vegen. Wees je bewust van je gewichtsverdeling op je stoel. Zit je op beide zitbeenknobbels? Zorg goed voor jezelf en let op je voeding. Een beetje meer eiwitten, water, vezels en vitaminen doen wonderen.”

“Maar stressmanagement is ook belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende mentale rust krijgt door jezelf te ontspannen om nieuwe energie te krijgen. Dit zijn kleine dingen die jouw fysieke en mentale fitheid naar een hoger niveau tillen.” 

“Wat mij betreft een echte aanrader voor ruiters van ieder niveau!”

Imke Bartels - Olympisch Amazone

“Ik raad iedere ruiter en amazone aan om ook met One Switch op deze manier met hun eigen fitheid om te gaan”

Marlies van Baalen - Olympisch Amazone

Bit & Cap lezersaanbieding

Ben jij geïnteresseerd geraakt in een opleiding of trainingsprogramma van OneSwitch? Met de code BITCAP10 ontvang je 10% korting op alle opleidingen en trainingsprogramma’s! Meer info: oneswitch.nl

Tekst: Chantal Emans | Foto’s: OneSwitch