Jacobskruid (2)
Jacobskruid (2)

Ongewenste weidebezoeker: Jacobskruiskruid

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding Weidebeheer

Je zult het maar in je weide hebben: Jacobskruiskruid. Wat te doen? Spuiten? Wieden met de hand? En wat als je paard er toch van eet?

Hoe ga ik het plantje in mijn weiland te lijf?

Dat is niet eenvoudig. Jacobskruiskruid is bijzonder hardnekkig. De zaden kunnen wel twintig jaar in de grond blijven sluimeren. Pas als de omstandigheden goed zijn, ontkiemen ze. Dat is meteen het sleutelwoord voor de bestrijding: maak het de plant zo lastig mogelijk. De plant houdt erg van schrale, losse grond, liefst met hier en daar wat open plekken. Houd de zode dus zo dicht mogelijk. 

Zijn er veel open plekken? Overweeg dan eens je paard twee jaar een ander weiland te geven zodat de oude weide kan dichtgroeien. Van maaien houdt de plant niet, maai dus liefst twee keer per jaar waarvan in elk geval één keer voor de bloed in juni tot oktober. Ruim het maaisel meteen op en verbrand het. 

Als je het laat liggen zal het gemaaid en wel overgaan tot noodbloed en alsnog zaad vormen. Maaien verwijdert niet de laag-bij-de-grondse-blaadjes, die zullen als je niets doet gewoon weer uitgroeien tot een grote plant. Verwijder die delen door ze stuk voor stuk uit te trekken, met wortel en al. Let wel op dat je hierbij handschoenen draagt. De sappen van de plant kunnen namelijk via de huid in je bloedbaan terecht komen en vervolgens ook bij jou leverschade aanrichten.

Waarom al die moeite?

Paarden vinden het toch vies en eten het niet? Dat is niet helemaal waar. Ze vinden de grote planten inderdaad bitter, maar tijdens het grazen kunnen de kleine jonge plantjes, die nog niet zo bitter zijn, wel mee naar binnen gaan. En als het grasaanbod in je wei te karig wordt moeten ze wel. Zorg daarom dat ze altijd genoeg te eten hebben, anders beginnen ze wellicht aan het kruid.

Wat als mijn paard het opeet?

Het heeft geen zin om met spoed de dierenarts te laten komen. De gifstoffen zijn namelijk niet direct dodelijk. Ze breken in de lever cellen af en gaat die aantasting door, dan zal het paard overlijden. Heeft er al aantasting van de lever plaatsgevonden, dan is er niets meer aan te doen. Wel is te voorkomen dat het erger wordt. Check dus van te voren je weide, hooi en kuil. Bij twijfel kun je een sample opsturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Jacobskruiskruid