Tsjechisch Warmbloed x FriesWhatsApp Image 2021-02-07 at 21.00.41
Tsjechisch Warmbloed x FriesWhatsApp Image 2021-02-07 at 21.00.41

De Kruising: Tsjechisch Warmbloed x Fries

Recreatie Rassen

Anouk van Arkel heeft haar Friese merrie laten dekken door een Tsjechisch Warmbloed met cremello-kleur. ,,Dit is leuk uitgepakt en ondertussen heb ik een hele knappe (bijna) jaarling, ze is nu 10 maanden oud. Haar roepnaam is Fien, haar paspoortnaam is Ava’s First Lady Fien: de ava van Anouk van Arkel, haha.” Fien heeft een valkkleur.

De Kruising: Tsjechisch Warmbloed x Fries
Naam: Ava’s First Lady Fien
Geslacht: Merrie
Stokmaat: Ze wordt mogelijk rond 1.67 m
Kleur: valk
Leeftijd: 10 maanden

Een leuk kleurtje fokken

Anouk kwam op het idee om met een ander ras te dekken door voorbeelden op haar pensionstal. “Het fokken van Fien was inderdaad een bewuste keuze. Mijn merrie is voor de Friezenfokkerij niet super interessant. Ze heeft geen predicaten, bijzondere bloedlijn of extreme gangen. Ik sta op een pensionstal waar elk jaar veulentjes gefokt en geboren worden. Ook met een enkele Fries. Toen er een bont veulentje geboren werd waar mijn vader en ik dol op waren, zijn we gaan overwegen om zelf ook een veulentje te fokken. Het veulen mocht alleen niet blijven was de afspraak. Mijn vader is mijn grote sponsor, chauffeur, grootste fan en steun en toeverlaat haha. Dus alles in overleg natuurlijk met hem.”

“We zijn met dezelfde vader gaan dekken als van het veulentje dat bij ons op stal geboren was. We wilden namelijk graag een leuk kleurtje fokken. De hengst was dan ook homozygoot voor het vererven van bont. Dit is vaak interessanter voor de verkoop aangezien mijn merrie de ‘interessante’ predicaten, gangen en bloed niet heeft. Na een seizoen lang geprobeerd te hebben mijn merrie drachtig te krijgen lukte het helaas niet.”

Cremellohengst Krem, een Tsjechisch Warmbloed

Toen de hengst verkocht werd naar het buitenland, moesten Anouk en haar vader op zoek naar een andere hengst. “Want de gedachte om een veulentje te fokken bleef. Op een evenement kwam ik een meisje tegen met een valkkleurige pony. Later kwam ik haar per toeval op instagram tegen en heb ik contact met haar gezocht. Het bleek dat de moeder van haar pony een Fries was en de vader een cremello. Ik ben toen gaan googelen naar homozygote cremellohengsten. Al snel kwam ik uit bij de hengst Krem, een Tsjechisch Warmbloed paard.”

Anouk legde contact met de hengstenhouder en mocht bij hem komen kijken. Na maar liefst zeven inseminaties was de merrie van Anouk eindelijk drachtig. En vorig jaar resulteerde dat dus in Fien. “Ze heeft de dikke stevige manen van haar moeder en ze heeft een heel klein sokje. De gang is tot nu toe gewoon gemiddeld. Ik denk een beetje de vlakkere gang van papa en een het hoger opgooien van mama waardoor er een balans is. In het karakter zie ik zeker mijn merrie terug. Moeder en dochter hebben beide een heel makkelijk en meewerkend karakter. Maar als ze iets spannend vinden laten ze dat ook duidelijk weten en duurt het wat langer om dat voor elkaar te krijgen. Dus het zijn geen ‘dooien’ haha.”

Sportiever gebouwd dan een volle Fries

“De vader schijnt ook heel braaf en makkelijk te zijn maar daar heb ik zelf weinig ervaring mee. Fien is verder ontzettend aanhankelijk. Maar ik heb vanaf het begin ook al alles met haar gedaan. Ik ging twee keer per dag naar stal omdat ik natuurlijk nog niet heel lang kon knuffelen, omdat ze nog veel moest slapen en rusten.” Verder heeft Fien natuurlijk de kleur van haar vader geërfd. “En ze is duidelijk minder breed en sportiever gebouwd dan de volle Friese veulens.”

Verkopen gaat niet meer gebeuren. “We hadden met een paar weken al besloten dat we haar toch niet gingen verkopen. Ondanks dat ik op facebook zo af en toe vraag naar kreeg.” Anouk kan dus lekker dromen over de toekomst met haar Fien, die voorlopig nog lekker in de opfok staat waar ze kan groeien, eten, rennen en spelen. “Mijn grootste droom zou zijn om cross met haar te rijden. Ik denk dat ik als ze drie jaar is wil beginnen met wat spelenderwijs grondwerk. Dat zal even aftasten zijn hoe ze dan mentaal ontwikkeld is. Ik wil met vier jaar beginnen met het inrijden.” Over de hoogte hoeft ze zich geen zorgen te maken. “Beide ouders zijn 1.67 m dus ik verwacht dat zij ook die stokmaat ongeveer gaat krijgen.”

Springtechnieken

“Ik wil haar heel allround in gaan zetten, net zoals ik nu met mijn merrie doe. Ik spring en cross op laag niveau met mijn Fries, rij veel buiten-, bos- en strandritten, ik rij in een Friezenviertal en ik rij met of zonder zadel of hoofdstel en ik heb haar ook nog voor de wagen lopen. Niks is te gek! Dit hoop ik met Fien ook allemaal te gaan doen, ook het mennen. Fien haar vader heeft fijne springtechnieken dus ik hoop dat ze die een beetje geërfd heeft en daarin net wat getalenteerder wordt dan haar moeder. Een B-parcoursje rondkomen zou al helemaal voldoende zijn. Maar goed, het blijft een halve Fries dus ik moet wel realistisch blijven. Al spring ik met de Fries op ongeveer BB niveau.” Overigens staat bij Anouk de lol bovenaan. “Ik ben zelf niet megahandig in de dressuur en het springen vind ik met 1 meter tot 1.20 meter ook wel hoog genoeg. Ik vind lol en plezier vele malen belangrijker.”

Vind je de kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries een aanrader?

“Als je een allround-veulen wilt met een mooi kleurtje raad ik deze combinatie absoluut aan! Ik zou het zo weer doen. Maar ik ben er ondertussen achter dat afscheid nemen best wel moeilijk is. Aangezien ik nog steeds geen geldboompje heb, vind ik twee paarden wel genoeg nu. Al kriebelt het wel een beetje…”


WhatsApp-Image-2021-02-07-at-21.21.15
WhatsApp-Image-2021-02-07-at-21.18.52-1
WhatsApp-Image-2021-02-07-at-21.18.52
WhatsApp-Image-2021-02-07-at-21.42.08