Bont
Bont

Bonte paarden veiliger in het verkeer

Recreatie Opvallend

Ga je regelmatig de weg op met je paard? Het dragen van reflecterende of fluorescerende rijkleding verkleint de kans op ongelukken, maar ook paarden met een bonte vacht zorgen voor een veiligere rit.

In een Brits onderzoek werd aan recreatieruiters gevraagd om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Een deel van de vragenlijst ging over veiligheid op de weg. Het doel van dit onderzoek was om zoveel mogelijk tips en adviezen te verzamelen voor recreatieruiters om veiliger de weg op te gaan en ongelukken te voorkomen.
Om te bepalen hoe ruiters zoveel mogelijk ongelukken konden voorkomen, werden vragen gesteld over fluorescerende en reflecterende rijkleding en accessoires, kleuren en patronen van de vacht, leeftijd, seizoen, tijd, verkeersdrukte en omgeving.
De onderzoekers vonden bijvoorbeeld dat de meeste ‘bijna-ongelukken’ plaatsvonden in de zomer en de vroege morgen. Het dragen van lichten en reflecterende of fluorescerende kleding en uitgebreide kennis over andere weggebruikers en verkeersregels verlaagde het risico op gevaarlijke situaties.
Daarnaast bleek dat ruiters met bonte paarden significant minder ‘bijna-ongelukken’ meemaakten ten opzichte van paarden met één kleur vacht. Naast dat het dragen van de juiste opvallende kleding helpt, ben je voor de overige weggebruikers dus veel beter zichtbaar als je paard een bontgekleurde vacht heeft.

Merk jij ook dat je met je bonte paard beter opvalt in het verkeer?

Bron: Horsetalk

bont