Zadel poetsen
Zadel poetsen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

5 Handige tips voor schoon harnachement

Recreatie Hanarchement Members Only

Voor de één een rustgevend klusje, voor de ander iets wat het liefst zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Toch zul je er vroeg of laat aan moeten geloven: het schoonmaken van je harnachement. Met deze tips blinken zadel en hoofdstel je binnen de kortste keren tegemoet.

1. Bit

Maak er in de eerste plaats een gewoonte van om het bit na elk gebruik even met schoon water af te spoelen. Restjes voer en opgedroogd speeksel kunnen nare, ruwe randjes aan het bit vormen, die je liever niet in de tere mond van je paard hebt. Is je bit erg vies of kan het wat extra glans gebruiken? Laat het een rondje meedraaien in de vaatwasser (en stop je stijgbeugels er ook meteen bij).

2. Stijgbeugelrubbers

Soms zou je haast vergeten dat ze er zijn, maar juist je stijgbeugelrubbers kunnen wel een sopje gebruiken. Schrob het zand uit de groeven met een tandenborstel en een sopje van gewoon afwasmiddel. Vanaf nu raak je je beugels vast nooit meer kwijt ;-)

3. Zadelzeep

Je zadel en hoofdstel invetten is belangrijk om het leer soepel te houden, maar je krijgt het er niet mee schoon. Daarvoor heb je zadelzeep, lauwwarm water en een spons nodig. Maak je spons vochtig, maar niet te nat: als de zeep erg gaat schuimen, gebruik je teveel water. 

Wrijf de zeep met je spons over het leer om het vuil los te weken en spoel je spons regelmatig om. Geen spons bij de hand? Een oude sok werkt ook prima.

4. Olie

Het is erg verleidelijk om je nieuwe harnachement een nachtje in de olie te laten weken, maar het kost veel olie en maakt het leer eigenlijk vooral vet in plaats van soepel. Je kunt beter meerdere keren per dag een dun laagje olie aanbrengen met een kwast of spons. 

Laat het leer daarbij steeds door je handen rollen en masseer zo de olie goed in. Hierdoor zal het snel net zo zacht en soepel aanvoelen als je oude, vertrouwde spullen.

5. Schimmel

Waar vocht is, daar is schimmel. De beste manier om je leren spullen te bewaren, is dus in een droge omgeving waar de temperatuur goed geregeld wordt. Jammer genoeg beschikt niet iedereen over de luxe van een verwarmde zadelkamer, en om nu al je spullen naar je woonkamer te verhuizen... Gelukkig kun je ook in een vochtige zadelkast of schuur maatregelen tegen schimmel nemen.

Zo voorkom je schimmel op je leren spullen:

  • Zet vochtvreters neer in je zadelkast, of leg de zakjes silicagel neer die je in schoenendozen kunt vinden.
  • Zorg dat er voldoende lucht om je harnachement heen kan stromen zodat het snel kan drogen; hang dus niet alles tegen elkaar aan of over elkaar heen.
  • Gooi de schoonmaakdoekjes weg die je hebt gebruikt om beschimmelde spullen mee schoon te maken. De schimmelsporen die achter blijven op het doekje kunnen weer op je spullen terecht komen en verder groeien.
  • Maak je zadeldekje los van je zadel en leg het niet over het zadel heen om te drogen. Door het apart op te hangen, droogt het sneller en voorkom je vochtige broedplaatsen voor schimmel.

Zo verwijder je schimmel van je harnachement:

  • Neem het tuig mee naar een open ruimte waar geen ander tuig ligt.
  • Borstel de schimmelvlekken weg met een zachte borstel. Desinfecteer de borstel na gebruik in een emmer Dettol of groene zeep.
  • Neem het tuig af met een mengsel van drie delen water en één deel witte azijn. Dit werkt prima om de schimmel te doden, maar gebruik het niet iedere keer als je je harnachement poetst.
  • Maak het tuig schoon met een zeep op waterbasis. Glycerinezeep houdt het leer vochtig en vormt daarom een prima basis voor nieuwe schimmel: dat wil je niet!
  • Gebruik een tandenborstel om ook in de lastige hoekjes en vouwen schoon te maken.
  • Laat je spullen volledig drogen voordat je het weer terug hangt in je zadelkast.

Bronnen: HorseChannel, HorseCollaborative